Вибір без альтернативи: чи є спосіб не купувати вугілля із зони АТО та Росії?

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Питання дуже складне, хоча й виглядає гарно. Енергосистема ослаблена після того, як, ми маючи теплову генерацію, що працювала на антрациті, вже не маємо антрациту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи плани уряду з розвитку атомної енергетики, щоб компенсувати вугілля з АТО.

«Дійсно, атомна енергетика може компенсувати дефіцит вугілля з АТО, але тоді питання: вугілля – теплова генерація, уран – атомна енергетика... Але уран чий? Паливні касети чиї? Російські. От тут виникає проблема», – розповідає Гудима.

Тому, якщо говорити про заміщення, варто, щоб прем’єр відповів, чи ті енергоблоки, які уряд хоче вводити на Хмельницькій, Рівненській АЕС, не треба добудовувати за російськими технологіями?

«Постачати ядерне паливо на ті нові блоки, які мають бути збудовані на місце тої потужності, яка вироблялася з антрацитового вугілля, буде Росія? Це шлях у нікуди», – констатує спеціаліст.

Потрібні принципово нові атомні блоки, які будуть збудовані не за російськими технологіями, а за прикладом американських, канадських чи французьких, вважає він.

«Але є й інші блоки, які сьогодні працюють в Енергодарі, Хмельницьку, Рівному. Скільки відсотків (із них – ред.) переведено на ядерне паливо іноземних компаній, щоб зменшити залежність? Близько 20%. А 80% все ще купляємо російського. Тому уряд має розшифрувати, що планується разом з додатковим введенням ядерних енергетичних потужностей, для того, щоб компенсувати втрату від теплової генерації», – пояснює Гудима.

Крім того, говорячи про те, що у нас війна, слід поставити питання: а якщо почнуться військові дії, чи Росія буде продовжувати постачати ядерні касети на наші атомні електростанції?

«Зараз потрібно розробляти плани на всі випадки, в тому числі військових дій між Росією та Україною. Поки уряд не буде мати стовідсоткової ясності та планів, поки нам не скажуть, які ядерні блоки будуть вводити – російські чи канадські – зрушень не буде», – резюмував Гудима.

Нагадаємо, Україна продовжила режим надзвичайного стану в енергетиці.

Володимир Гройсман обіцяє за два роки зменшити споживання антрацитового вугілля на понад 5 млн тонн. Всі обіцянки та рейтинг відповідальності прем’єр-міністра доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: