Медійне шоу, образ жертви та втеча: перспективи справи Насірова

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ
Микола Давидюкполітолог

По-перше, Насіров залишається під домашнім арештом. По-друге, якщо втеча таки трапиться, то антикорупційні органи розпишуться у власній неспроможності забезпечити розслідування, тому що у НАБУ є додаткова підстава для затримання - наявність ризику втечі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи заяву САП про те, що Роман Насіров може скористатися посадою президента федерації дзюдо України для того, щоб виїхати за кордон.

«Як тільки з'являється інформація, що Насіров перебуває не в Києві, НАБУ його зобов'язане зупинити в будь-якому місці, оскільки це порушення запобіжного заходу. Інші органи не мають такої можливості. Якщо Насіров спробує втекти і його затримають, за наявності доказів, що це була спроба втечі, - Насірова відправлять до слідчого ізолятора», - аналізує Банчук, акцентуючи, що, перш за все, НАБУ не зацікавлене в своїй дискредитації.

Це справа захисту, додав експерт, - стверджувати, що їхній клієнт не винен і справа проти нього замовна, а для суспільства важливо, щоб слідство було доведено до суду.

«Для цього у НАБУ є місяць. Якщо слідчі встигнуть, то можна буде стверджувати, що справу не затягують і не спускають на гальмах. В іншому разі виникнуть питання», - зазначив Олександр Банчук.

Як виконував обіцянки голова ДФС Насіров – результати дослідження«Слово і Діло» зробило інфографіку щодо відповідальності голови Держфіскальної служби Романа Насірова за свої обіцянки.

У свою чергу, політолог Микола Давидюк наголосив: замість того, щоб готуватися до суду, Насіров створює образ жертви, у якої забрали і не повернули годинник та інші речі.

«Добре хоч на НАБУ не подав до суду за моральні збитки. Він розуміє і спритно використовує нинішнє правове беззаконня. Україні якомога швидше потрібна реформа судів. Починати слід з антикорупційних судів. Суд повинен стати сервісом, а не привілеєм мільйонерів і мільярдерів. А поки суди не почнуть виносити чесні вироки, а чиновники-хабарники – відправлятися в «Лук'янівку», а не на насиджені місця, боротьба з корупцією залишатиметься лише медійним шоу», - написав Микола Давидюк у своєму Facebook.

Нагадаємо, після внесення застави в розмірі 100 мільйонів гривень.

«Слово і Діло» провело моніторинг діяльності Романа Насірова, з результатами якого можна ознайомитися в матеріалі «Як виконував обіцянки голова ДФС Насіров - результати дослідження».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: