Життя на пенсії: чому українські пенсіонери отримують мізерні виплати, а система на межі колапсу

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Пенсійна система в Україні нежиттєздатна, і це очевидно. Причин цьому декілька. По-перше, принципово вона дійсно не змінювалася. Як була солідарною з часів СРСР, так і залишилася.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, оцінюючи вимогу МВФ запустити пенсійну реформу.

«Суть пенсійної системи в тому, що нинішнє покоління, що працює, утримує те покоління, яке вже вийшло на пенсію, в надії, що ті, хто прийде після них, утримуватимуть цих, які зараз працюють», - підкреслив експерт.

Солідарна система, розповідає економіст, залежить від низки параметрів, і основний з них – кількість пенсіонерів і працюючих.

Так, у нас збільшується середня тривалість життя, а вона об'єктивно збільшується, в той час як пенсійна система не змінювалася десятиліттями.

«Досить подивитися на демографічні показники, щоб зрозуміти, що в 1970 році тривалість життя була набагато менше, ніж в 2015-му», - додав Устенко.

«Уже тоді потрібні були зрушення: або збільшення пенсійного віку, або ж обсяг коштів, спрямованих у пенсійну систему, мав бути збільшений. За рахунок чого? Ідеальний варіант – за рахунок добре розвиненої економіки. У цій логіці слідувала велика частина країн, які залишали солідарну систему, але змішували її з третім рівнем. Але, перш за все, вони залежали від своєї економіки, притоку робочої сили, інвестицій», - пояснює економіст.

Ми в ситуації, коли нинішні пенсії не дають можливості звести кінці з кінцями. Це одні з найнижчих пенсій на території Європи. При цьому навіть платити цю мізерну пенсію у держави теж немає можливості.

В Україні відбулося таке: з одного боку, погана економічна ситуація, падіння економіки в 2014-2015 році, війна, невизначеність в плані розвитку бізнесу, неякісний бізнес-клімат.

«Все це повинно було привести до тієї ситуації, в якій ми перебуваємо. Посилилися міграційні потоки, велика частина робочої сили просто поїхали з України. Другий момент - мляві реформи і війна. Це неминуче повинно було призвести до тінізації. Фактично ми зіткнулися з ситуацією, коли у нас є високий рівень «тіні», міграція, через яку зменшилася кількість робочої сили. Тому у нас 10 працівників утримують 13 пенсіонерів. 10 на 10 – це гранично допустима межа», - аналізує Устенко.

Коли Україні чекати пенсійної реформи? Огляд обіцянок політиківПісля чергової заяви прем’єр-міністра про те, що реалізація пенсійної реформи в Україні вже на носі, «Слово і Діло» вирішило перевірити, що з цього приводу обіцяли представники вітчизняного політикуму.

«На тлі слабкої економіки виник колосальний дефіцит ПФ, який перевищив 6,4% ВВП. При цьому 11% ВВП сплачується у вигляді єдиного соціального внеску, в Європі - 9% ВВП, а в США - 5% ВВП. Тобто система прийде до колапсу вже у найближчому майбутньому», - резюмував Олег Устенко.

Нагадаємо, МВФ назвав пенсійну реформу головною вимогою для України, аби продовжити співпрацю.

Хто з політиків обіцяв українцям змінити систему пенсійного забезпечення – в матеріалі «Коли Україні чекати пенсійної реформи? Огляд обіцянок політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: