Дожити до пенсії: розмір виплат і тривалість життя пенсіонерів в Україні та світі

Читать на русском

Сьогодні пенсійний вік в Україні для чоловіків настає в 60 років, для жінок – у 58, при цьому середня тривалість життя українців – усього 71 рік. Сьогодні в нашій країні налічується 12 млн пенсіонерів, і для частини населення, що працює, це величезне навантаження, яке є причиною перманентних дірок у Пенсійному фонді. Неефективна чинна система пенсійного забезпечення призвела до того, що українці отримують пенсії, що їх недостатньо не лише для гідного життя, але й для задоволення базових потреб.

Мінімальна пенсія в Україні наразі складає 1247 грн, до кінця року вона зросте до 1373 грн. Лише у 1% українських пенсіонерів пенсія складає більше, ніж 10740 грн (мало хто знає, що це – верхня межа розміру трудових пенсій, що діє сьогодні). Близько 2 тисяч осіб на всю країну отримують пенсії, що перевищують 20 тис. грн, 18 тисяч людей – від до 10 до 20 тис. грн. Найвищу пенсію – 58 тис. грн – держава виплачує двом категоріям осіб: Героям України та колишнім льотчикам-випробувачам.

У країнах Європейського Союзу на пенсію виходять в середньому у 65 та 64 роки відповідно, але при цьому тривалість життя громадянина ЄС також довша – аж на 10 років. Наприклад, у Франції, де середня тривалість життя складає 82 роки, пенсійний вік стартує з 65 років для представників обох статей, а в Греції, де в середньому живуть до 81 року – аж із 67.

Якщо поглянути на інші розвинені країни світу, то найкраще для пенсіонерів співвідношення тривалості життя й пенсійного віку у японців: чоловіки в країні сонця, що сходить, виходять на пенсію в 62 роки, жінки – в 61, а живуть там у середньому до 84 років. В Австралії за тривалості життя у 83 роки пенсійний вік складає 65 років, стільки ж у Канаді, щоправда, там люди живуть у середньому на рік менше.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» порахувало, яка частка пенсії українця витрачається на оплату комунальних послуг, а також яку частину сімейного бюджету в середньому віддають за оплату «комуналки» українські сім’ї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: