Нові правила виплати пенсій: що потрібно знати про накопичувальну систему

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Усе, що відбувається довкола пенсійної реформи, свідчить, що вітчизняна пенсійна система нестійка і доволі швидко може сповзти до зони колапсу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, оцінюючи , яка, за словами віце-прем'єра, дозволить передавати пенсійні накопичення у спадок.

Що належить реформувати: досвід інших країн

«Є два можливі шляхи. Перший - продовжувати ховати голову в пісок, нібито нічого не відбувається. Тоді незабаром зіткнемося з тим, що було в Грузії, де всі отримують єдину соціальну пенсію: немає різниці, який трудовий стаж, де і скільки працював, які заслуги перед Батьківщиною. У всіх однакова мінімальна пенсія», - зазначив Устенко.

Другий варіант, продовжив він, - ще гірший і полягає у повторенні шляху країн азіатської частини колишнього СРСР, де пенсійної системи взагалі не існує. Свого часу у цій сфері там стався колапс, і турбота про пенсіонерів стала турботою їхніх сімей, а не держави.

Коли Україні чекати пенсійної реформи? Огляд обіцянок політиківПісля чергової заяви прем’єр-міністра про те, що реалізація пенсійної реформи в Україні вже на носі, «Слово і Діло» вирішило перевірити, що з цього приводу обіцяли представники вітчизняного політикуму.

«До першого і другого варіанту Україна може прийти дуже швидко. Якщо цього не хочемо, доведеться реформувати нашу пенсійну систему», - додав він.

«Швидким рішенням є підвищення пенсійного віку. Але це дасть лише короткостроковий виграш. Якщо економіка не почне працювати, не буде реальної детінізації, не зупиняться міграційні процеси - до теми пенсійної реформи ми вимушено повернемося вже за 1-3 роки», - уточнив економіст.

Сама по собі пенсійна реформа може допомогти пережити складні часи, але вона повинна проходити паралельно із запуском інших структурних реформ на високій швидкості.

«В іншому разі сама по собі пенсійна реформа у будь-якому її форматі результату не дасть», - наполіг він.

Накопичувальна система: як і на кого це працює?

У сучасному світі існує три рівні пенсійного забезпечення громадян.

Перший рівень - солідарна пенсійна система.

Саме вона зараз існує в Україні. В її основі лежить принцип «той, хто працює, сплачує за пенсіонерів». Цю систему потрібно буде зберегти, перш за все, щоб забезпечувати тих, хто вже зараз на пенсії. А ті, хто не встигне накопичити, «висітимуть на шиї» у наступного покоління», - уточнив експерт.

Одночасно потрібно думати про перспективу - введення другого рівня.

«Той, хто працюватиме в накопичувальній системі, повинен буде паралельно підтримувати своїми грошима солідарну систему. Тобто він повинен заробити і для себе, і для тих, хто зараз у солідарній системі. У цієї категорії будуть найгірші умови», - пояснив він.

Третій рівень - створення пенсійних фондів.

«Тут виникнуть проблеми. За відсутності структурних реформ не розвивається фінансовий ринок. Якщо ринок стоїть - нерозумно очікувати, що з'являться надійні пенсійні фонди. Саме тому пенсійна реформа - комплексна задача», - резюмував Олег Устенко.

Хто з політиків обіцяв українцям змінити систему пенсійного забезпечення - у матеріалі «Коли Україні чекати пенсійної реформи? Огляд обіцянок політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: