Турецький «султан»: чому Ердоган виграв і програв референдум одночасно

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Результати референдуму фактично засвідчили розкол у турецькому суспільстві.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, аналізуючи підсумки референдуму в Туреччині.

«Дуже невелика відсоткова перевага, з одного боку, дає право Ердогану говорити, що референдум відбувся і він переміг. З іншого ж боку, це показник того, що турецьке суспільство перебуває в стані розколу, що надалі загрожує серйозними наслідками президенту і дестабілізацією в країні», - міркує Пашков.

Референдум не показав вирішальної підтримки Ердогана. Якби його ініціативи підтримали дві третини турків, тоді можна було б вважати, що ідеали Ататюрка для більшості забуті.

«Перевага вельми незначна. В цьому схожість з Brexit, адже тоді теж перевага була невелика, виникали проблеми, протести, хоча там, звісно, все в іншій площині», - підкреслив експерт-міжнародник.

Проте, на його погляд, шанси скасувати результати референдуму практично відсутні.

«Заява ОБСЄ про те, що референдум порушив стандарти Ради Європи, ніяк не вплине на турецьку владу і ситуацію. Це ускладнить відносини з ЄС, але не має вирішального характеру. ОБСЄ робила подібні заяви і щодо виборів у країнах Середньої Азії», - оцінив фахівець, акцентуючи, що радикального конфлікту між Анкарою та ЄС не буде.

Значно складнішою, за його словами, є внутрішня ситуація у турецькому суспільстві.

Референдум: Анкара змінює закони Ататюрка. Ердоган проти «Батька нації»Експерт-міжнародник оцінив ситуацію з проведенням референдуму в Туреччині щодо поправок до конституції, після прийняття яких країна стане президентською республікою.

«Повноваження, які отримує Ердоган, відповідають жорсткій вертикалі з авторитарним варіантом правління. До цього додається релігійний фактор. Все це може привести до серйозного внутрішнього протистояння в Туреччині. Референдум не став гучною перемогою Ердогана. Це показують події останніх днів», - пояснює він.

«Невдоволення, протестні рухи збережуться, й не виключено, що будуть посилюватися», - резюмував Михайло Пашков.

Нагадаємо, за підсумками референдуму в Туреччині 51,5% проголосували на користь запропонованих Ердоганом реформ, проти - 48,64%. У Стамбулі тисячі протестувальників вийшли на вулиці. Також турецька опозиція вже заявила про намір опротестувати результати референдуму.

Сам Ердоган у відповідь на заяви ОБСЄ про невідповідність референдуму нормам ЄС сказав, що міжнародні структури повинні «знати своє місце».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: