Розбірки з НКРЕКП і подвоєння оборонного бюджету. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Якщо спробувати охарактеризувати тиждень, що минає, кількома словами, то вийде приблизно так: скасування абонплати за газ, відставка глави НКРЕКУ, треті роковини АТО й перша річниця роботи уряду Гройсмана – це те, що стосується внутрішньої політики України, і, звичайно ж, розбрат між США та Росією й загострення ситуації навколо Північної Кореї – якщо говорити про політику світову. Однак формат зобов'язує нас зупинитися саме на подіях всередині України, що ми, як ви вже здогадалися, зробимо за допомогою аналізу виконання вітчизняними політиками обіцянок.

Топ-3 невиконаних обіцянок

«Політичний біженець» Онищенко

Незважаючи на обіцянку не просити притулку за межами України, яке Онищенко дав в ході інтерв'ю одному з українських видань 7 лютого, на цьому тижні побіжний український нардеп раптом оголосив: його прихистила одна з країн ЄС. Яка саме – політик не уточнив, та це й не дуже важливо. Важливим є те, що його там визнали «політичним біженцем», що гарантує безпеку як Онищенку, так і всій його сім'ї.

Пашинський і Балаклея

Днями глава парламентського комітету з питань нацбезпеки й оборони Сергій Пашинський заявив, що вибухи на найбільшому в Україні складі боєприпасів в Балаклії завдали країні збитків на 1 млрд дол. США. «Лежали десятки тисяч боєприпасів боєздатних і десятки тисяч боєприпасів небоєздатних. Коли пішла ця ланцюгова реакція, ми втратили на 1 млрд дол. боєприпасів», – констатував парламентар, розмірковуючи про причини трагедії. Однак власну обіцянку скликати профільний комітет Ради на позачергове засідання з цього приводу, яку він дав одразу після події, він чомусь виконати не спромігся. Те ж саме, до речі, тоді обіцяв зробити Юрій Береза – на жаль, з тим же результатом.

Суддівські пенсії

Ще в лютому народний депутат Олена Сотник пообіцяла внести зміни до законопроекту про Конституційний суд України в частині пенсійного забезпечення служителів Феміди. 11 квітня Рада голосувала цей законопроект, щоправда безуспішно. Але, як з'ясувало «Слово і Діло», серед близько 900 поправок, поданих до проекту закону після першого читання, не було жодної, автором якої б значилася Сотник. Пізніше депутат пояснила «Слову і Ділу», що не зробила цього тому, що «Самопоміч» готує до внесення новий законопроект про КСУ.

Топ-3 виконаних обіцянок

За несвоєчасну подачу декларацій не каратимуть

Оскільки Національне агентство із запобігання корупції ось уже більше місяця має перманентні проблеми із забезпеченням роботи електронного реєстру декларацій, міністр юстиції Павло Петренко заявив про намір скасувати кримінальну відповідальність за несвоєчасне заповнення декларацій чиновниками. Відповідну ініціативу він подав до парламенту, і, якщо депутати її підтримають, то держслужбовцям, які заповнять свої декларації після 1 травня, нічого за це не буде.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко заявив, що упродовж тижня РПЛ ініціює відставку керівництва НКРЕКПСказано 31 березня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Відставка глави НКРЕКП

Ініціювати звільнення з займаної посади голови Нацкомісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг Дмитра Вовка за спробу запровадження органом абонплати за газ обіцяв 31 березня лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко. Протестувати у головного «радикала» країни виходить добре, так що сумнівів в тому, що він зможе виконати цю обіцянку, не було. І справді: РПЛ зареєструвала в Раді проект закону, що передбачає зміну процедури звільнення керівництва НКЕКУ (на даний момент звільнити керівництво органу може тільки Президент). Втім, неясно, чи знадобиться Раді ухвалювати цей законопроект, адже днями Вовк сам заявив, що його відставка вже погоджена.

Як заповідав Гройсман

Колишня вотчина Гройсмана тримає марку самого комфортного міста України, і поки в інших містах до приїзду прем'єра спішно ремонтують дорожнє покриття, в його рідній Вінниці це відбувається за планом. У жовтні минулого року мер обласного центру Сергій Моргунов заявив про намір провести капітальний ремонт тротуарів на проспекті Юності. Що і було зроблено вже в квітні цього року: по обидва боки заасфальтували пішохідну частину, облаштували велодоріжку, встановили нові опори для освітлення і світлодіодні ліхтарі, а також облаштували зупинку громадського транспорту між вулицею Андрія Первозванного і Музеєм-садибою Миколи Пирогова.

Топ-3 обіцянок в процесі виконання

Дворазове збільшення оборонного бюджету

Забезпечити його прем'єр-міністр Володимир Гройсман обіцяє за умови істотного підвищення рівня ВВП. У 2017 році рівень фінансування сектора безпеки і оборони країни становить 129 млрд грн. Зростання ВВП за результатами 3-го кварталу 2016 року склав 1,8%. Що має на увазі під «істотним» зростанням економічних показників країни Гройсман, достатнім для подвоєння оборонного бюджету, він не уточнив.

40 «швидких» для Луганської області

Поставити до кінця цього року чотири десятки санітарних автомобілів для медичних установ Луганської області пообіцяв 12 квітня Президент Петро Порошенко. Про це він заявив під час офіційної передачі одному з медичних закладів регіону неонатального авто, оснащеного інкубатором для транспортування новонароджених, портативним ультразвуковим сканером, апаратом для штучної вентиляції легенів та іншим обладнанням.

Чи буде киянам соромно за «Лівобережку»?

Відповідь на це питання стане ясний 1 травня, якщо мер столиці Віталій Кличко стримає слово і горе-ремонтники вчасно здадуть в експлуатацію реконструйовану станцію метро у НВЦ, головної арени майбутнього «Євробачення». Тільки після цього, заявив, Кличко, міська влада зможе «конструктивно відповісти на критику», що звучала з приводу відверто «халтурного» ремонту «Лівобережної».

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: