Гонтарева: в ніч перед націоналізацією з ПриватБанку вивели 16 мільярдів

Читать на русском
В останню ніч перед націоналізацією Приватбанку з нього вивели 16 мільярдів гривень за допомогою шахрайських операцій.
фото: УНІАН

В останню ніч перед націоналізацією ПриватБанку з нього вивели 16 мільярдів гривень за допомогою шахрайських операцій.

Про це на прес-конференції заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарева, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

За її словами, Ігор Коломойський пообіцяв виконати програму докапіталізації ПриватБанку, але ні менеджери, ні акціонери банку її не виконали.

«Зараз проведено постаудит ПриватБанку. Виявлені проблеми не тільки підтвердилися, а були навіть збільшені. Чи не 97% корпоративного портфеля було видано пов'язаним особам, а всі 100%. Це означає, що потреба в докапіталізації ще більше – і державі доведеться викласти ще більше грошей, щоб компенсувати збитки за управління банком командою олігархів», – сказала Гонтарева.

При цьому вона зазначила, що частина коштів банку була виведена в останню ніч перед його націоналізацією.

«В останню ніч вони провели шахрайські операції на суму понад 16 мільярдів гривень. Аудиторський висновок ви скоро побачите», – сказала голова НБУ.

За словами заступника керівника НБУ Катерини Рожкової, результати аудиту будуть оприлюднені ближче до початку травня.

При цьому Гонтарева додала, що в тексті меморандуму з МВФ згадуються кроки, які Україна зробить, щоб повернути собі ці кошти.

«Але це неможливо. 100% корпоративного портфеля були... Тому, на жаль, країні доведеться витрачати ще гроші для того, щоб докапіталізувати цей банк», – сказала вона.

Також вона повідомила, що подальша стратегія держави щодо ПриватБанку буде змінена відповідно до оновленої стратегії розвитку держбанків, про що НБУ вже поінформував Мінфін.

Гонтарева підкреслила, що повністю очистити банківську систему України без вирішення проблеми ПриватБанку було неможливо.

«У цьому банку обслуговуються понад 20 мільйонів громадян України. Всі вони зберегли свої кошти і продовжують отримувати обслуговування... Перехід банку під контроль держави був єдиним правильним рішенням, коли недолік в капіталі банку склала 146 мільярдів гривень», – сказала голова НБУ.

Вона також зазначила, що подібні заходи є безпрецедентними для всього світу.

«Коли я говорю колегам з інших центробанків, що це 50% монетарної бази нашої країни, це 33% депозитів наших приватних осіб – у них навіть не подив, а шок... Ми вважаємо, що вирішення проблеми ПриватБанку увійде в підручники, тому що аналогів у світі подібного проекту ще не було», – підкреслила Гонтарєва.

Нагадаємо, сьогодні Гонтарева офіційно заявила про свою відставку.

Раніше в Кабміні вирішили збільшити докапіталізацію ПриватБанку майже на 10 мільярдів гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: