Вербна неділя: традиції українців, пов'язані зі святом

Читать на русском
У Вербну неділю Слово і Діло вирішило нагадати про релігійні традиції українців, пов'язані з цим днем.
Фото з відкритих джерел

Вербна неділя – тихе й благочестиве свято, яке рекомендується провести в колі сім'ї, адже воно знаменує початок страсної седмиці й найсуворіший тиждень Великого посту.

У православних християн свято символізує вхід Ісуса Христа до Єрусалима: згідно з легендою, жителі міста вистелили шлях Спасителя гілками пальми, в Україні ж цю рослину замінили гілочками верби – звідси і назва свята, нагадує «Слово і Діло».

У православній традиції напередодні Вербної неділі прийнято відвідувати нічне богослужіння, під час якого освячують молоді гілочки верби. Освятити їх можна і вдень у неділю. Після цього, згідно з народними традиціями, їх розбирали діти та молодь – вважалося, що той, хто набере більше гілочок, буде щасливішим. Йдучи вулицею з церкви, вони били один одного ними, примовляючи: «Не я б'ю, верба б'є, за тиждень Великдень».

Як постити? 5 порад стосовно Великого ПостуМитрополит Олександр (Драбинко) дає поради стосовно Великого Посту. Потрібно тримати перед своїм внутрішнім зором слова Блаженнішого Митрополита Володимира - головне у Піст не їсти один одного.

Також прийнято було ставити рослину на могили родичів, садити її на городі або в полі, заносити до хліва та стайні, а також класти кілька гілочок у будинку за іконою. Сухими минулорічними гілками господині розтоплювали піч для випікання пасок, оскільки вважалося, що ця рослина має магічну силу. З цієї ж причини українці били свяченою вербою худобу, виганяючи її навесні на пасовище, щоб уберегти від нечистої сили.

Крім того, вважалося, що якщо у Вербну неділю посадити будинку кімнатну рослину, воно принесе багатство й успіх у справах. При цьому необхідно було дотриматись певних тонкощів, зокрема, обрати для посадки рослину з товстим листям. Якщо ж вона в'янула протягом місяця, це означало, що господареві будинку доведеться провести залишок життя в бідності.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» порахувало, як змінився «великодній кошик» українців у порівнянні в минулим роком.

Щоб усі охочі змогли відзначити свято в сімейному колі, «Укрзалізниця» оголосила про запуск додаткових поїздів на великодні свята.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: