Безвізові поїздки до ЄС: що зміниться?

Читать на русском
Олександр Сушкоексперт з питань інтеграції

Безвізовий режим з ЄС – це суттєве покращення з точки зору економії, оскільки візовий режим насправді дуже дорогий механізм.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник, науковий директор Інституту євроатлантичної співпраці Олександр Сушко, оцінюючи запровадження безвізового режиму України з ЄС, механізм його реалізації для громадян.

«Збитки від візового режиму навіть складно порахувати. В першу чергу більшість збитків стосується морально-психологічної сфери, стресів, які переживають громадяни під час подачі документів на розгляд», - наголосив Сушко.

Що стосується фінансової сторони, то, за його словами, збитки також величезні.

Українцям візовий режим з шенгеном щороку коштує мінімум 60 мільйонів доларів.

«Це сумарні базові витрати: консульський збір 35 євро та послуги візових центрів близько 30 євро. А скільки ще додаткових витрат, пов'язаних з отриманням певних документів. Візовий режим – це дуже дорога та нервова річ», - додав він.

Скасування віз: що буде потрібно для безвізових поїздок?

«Безвізовий режим передбачає поїздки за наявністю біометричного паспорту. Але це не означає, що зі старими паспортами не можна буде їздити. Просто в старих паспортах має бути віза – так, як є зараз. З шенгенською мультивізою громадяни не зобов’язані негайно отримувати біометричний паспорт. Біометричний паспорт видається давно, коштує дешевше за оформлення візи, тому отримати його – не проблема», - розповів Сушко.

Як українські політики роками піаряться на бажанні українців їздити до ЄС без візНезважаючи на те, що тема безвізового режиму з ЄС особливо на слуху в останні роки, обіцянки по цій темі вітчизняні політики почали роздавати ще за попередньої влади.

Який пакет документів потрібно мати для подорожей?

«Для будь-якої поїздки, в будь-яку країну, незалежно від того – візовий чи безвізовий режим, необхідно при собі мати: паспорт, медичний поліс, пояснення мети Вашої поїздки, де Ви будете проживати та до кого саме здійснюєте поїздку. В багатьох країнах є вимога підтвердження фінансової спроможності. Все це потрібно, незалежно від того – є шенген чи ні», - наголосив міжнародний експерт.

Візові документи: що зміниться?

«Візовий пакет був значно ширший. Зокрема, довідка з місця роботи, довідка з банку, довідка про нерухомість, одруження, розлучення, дітей. Ці документи вимагають консульства. Але вони не потрібні при безвізовому режимі», - додав він.

Чи можуть європейські прикордонники відмовити у в’їзді, незважаючи на безвізовий режим?

«Будь-яка прикордонна служба має повне право відмовити у в’їзді, незалежно від того – безвізовий чи візовий режим. Наявність чи відсутність візового режиму ніяк не впливає на право прикордонників не пускати тих людей, які не можуть пояснити мету поїздку або були депортовані раніше. Є великий перелік причин, з яких прикордонник має право не пускати громадян, до яких є претензії», - розповів Олександр Сушко.

Нагадаємо, сьогодні в Європарламенті відбулося голосування щодо скасування віз для українців.

Хто з українських політиків регулярно обіцяв українцям безвізовий режим, «Слово і Діло» з’ясувало в матеріалі «Як українські політики роками піаряться на бажанні українців їздити до ЄС без віз».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: