Що більше Путін знищує ІДІЛ у Сирії, то більше смертей буде в самій Росії

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Коли Путін почав брати участь у знищенні ІДІЛ, то ІД не приховували, що вони не можуть повністю йти в Європу, а в Африці їм робити нічого. Залишається тільки територія колишнього Радянського Союзу. В даному випадку – РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, аналізуючи факт переговорів Дональда Трампа з Президентом РФ у зв'язку з терактом у пітерському метро та готовність Білого дому допомогти РФ разом протистояти тероризму.

«Що швидше закінчиться війна в Сирії, що більше будуть знищувати ІДІЛ, то більше терористів ІДІЛ буде в будь-якій точці РФ», - констатував експерт.

«Європа все-таки вже налаштувалася на безпеку. За останні три роки європейські сили безпеки стали продуктивнішими. Так, вони ще не встигають працювати з одинаками, але всі великі утворення перебувають практично під контролем. У РФ усього цього немає», - аргументує політолог.

За словами екперта, РФ останні три роки нічого, крім ненависті до України, не цікавило, і здавалося, що ІД так далеко. Але ж Афганістан, Сирія – величезне джерело мусульманського тероризму. Це неминуче.

Реакція Білого дому та спілкування Трампа з Путіним цілком зрозумілі: якщо в Кремлі вважали, що від Дамаска з Пальмірою до Пітера з Москвою – далеко, то це не так: все навпаки дуже близько.

«Трамп розмовляв з Путіним і намагався змусити його брати участь у боротьбі з ІДІЛ. Але, що більше РФ буде втягуватись у боротьбу з ІДІЛ у Сирії, то більше проблем і смертей буде в РФ», - підкреслив він.

За його словами, ця розмова Трампа з Путіним була скоріше формою підштовхування РФ у боротьбі з ІДІЛ, але це дуже поганий варіант для Росії.

Війна в Сирії-2017: чому США більше не хочуть повалення режиму Асада?Військовий експерт, історик пояснив, з чим пов'язана зміна курсу США в Сирії та чому Білий дім більше не вимагає повалення Асада.

«Таке ввічливе співчуття означає одне: якщо ви не будете діяти на Близькому Сході так, як ми хочемо, то, можливо, вам самим буде ще важче. Це одна симетрія. Путін і Трамп мислять дуже радикально та жорстко. І навряд чи Путіну сподобалася ця розмова. Це добре для картинки на екранах: важливо, що США підтримали РФ. Але реалії відрізняються: Трамп дав зрозуміти, що буде ще гірше, якщо РФ не боротиметься проти ІД», - пояснює Небоженко, акцентуючи, що для Путіна це не варіант.

При цьому він підкреслив, що ІД не піде в Європу. Європа зараз мобілізована, як ніколи. З кожним терактом в Європі терористам буде дедалі важче. РФ для них – відкрите поле. Тим більше, РФ сама роззброїлась, відмовившись брати участь у міжнародному житті, і займаючись війною в Україні.

«Всі інші проблеми здавалися РФ вторинними. Тепер виявилось, що все списати на Україну не вийде. Путіну доведеться щось вигадувати. Можливо оголошувати ІД ворогами. На це штовхає Трамп. Але це пастка для Путіна. Що більше терористів Путін вб'є на Близькому Сході, то більше їх з'явиться в РФ», - резюмував Віктор Небоженко.

Як відомо, ІДІЛ та сирійська Джабхат аль-Нусра вже кілька разів оголошували джихад проти Росії. Росію також звинувачують у тому, що вона проводить спецоперації щодо фізичного усунення ісламістів.

Додамо, що в Білому домі мають намір знищити ІДІЛ протягом двох років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: