Україна відповіла організаторам Євробачення на погрозу виключення з конкурсу

Читать на русском
Наглядова рада телерадіокомпанії України закликала Європейський мовний союз поважати суверенітет країни.
Євробачення 2017

Вимога скасувати рішення Служби безпеки про заборону в'їзду в Україну російській співачці Юлії Самойловій може бути розцінена як втручання у внутрішні справи держави.

Про це йдеться в заяві Наглядової ради громадської телерадіокомпанії України у відповідь на лист директора ЄМС Інгрід Делтенре до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, передає «Слово і Діло» з посиланням на UA:Перший.

НРТУ закликав Європейський мовний союз поважати національний суверенітет країни.

Як зазначається, особливу увагу членів Наглядової ради в листі привернула пряма загроза, що НРТУ буде виключена з проведення Євробачення, якщо російській співачці Юлії Самойловій не буде дозволено в'їзд в Україну для участі в конкурсі.

У НРТУ заявили, що Самойлова, відвідавши Крим без дозволу української влади, порушила суверенітет і закони України. Відзначається, що крім Росії жодна інша країна, громадські мовники якої входять до Європейського мовного союзу, не мають підстав оскаржувати таку кваліфікацію дій Самойлової, оскільки жодна європейська країна не визнає приналежність Криму Росії.

Україна вимагає заміни Самойлової на «Євробаченні»В'ячеслав Кириленко: в цілому ситуація навколо конкурсу - це провокація з боку Росії. Співачку Юлію Самойлову необхідно замінити.

Водночас у НРТУ висловили здивування, що гендиректор Європейської мовної спілки висловлює «засмучення» і «лють» не російській, а українській стороні з приводу того, що нинішній конкурс використовується як засіб у протистоянні між Росією та Україною.

«Це істотно суперечить заявам пані Інгрід Делтенре про «аполітичність» Євробачення, оскільки фактично пані Делтенре переходить на бік Російської Федерації у влаштованій російською стороною політичній провокації», - йдеться в заяві.

«Вимога скасувати рішення Служби безпеки України, ухвалене в межах його законних повноважень, як і теза про узгодження рішень Служби безпеки України з Європейською мовною спілкою, можуть бути розцінені як втручання у внутрішні справи України, що виходить за межі повноважень ЄМС і завдань конкурсу Євробачення», - додали в раді.

У НРТУ підкреслили, що загрози покарати телерадіокомпанію за дії України, пов'язані з реакцією на порушення її законів, суперечать базовим демократичним цінностям, а також позиції Європейського Союзу і світової спільноти в оцінці нинішнього українського-російського протистояння.

«Закликаємо пані Інгрід Делтенре, і в її особі, Європейський мовний союз, поважати суверенітет України, не перетворювати Європейський мовний союз в інструмент посилення чужих політичних маніпуляцій і не перешкоджати такими заявами нормальному і повноцінному проведенню конкурсу - як цього року, так і в майбутньому. Закликаємо також уникати загроз про виключення України з числа учасників конкурсу Євробачення», - відзначили в заяві.

Нагадаємо, СБУ заборонила в'їзд в Україну російській співачці Юлії Самойловій на три роки. У зв'язку з цим, організатори Євробачення погрожують виключити Україну з конкурсу.

Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко, заявив, що Росія зможе взяти участь у Євробаченні, якщо надішле людину, яка не порушувала українських законів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: