Утримання підозрюваних з Донбасу без звинувачення пов'язано з затягуванням їх обміну

Читать на русском
За словами Луценка, люди знаходяться в камерах досудового слідства без оголошення звинувачення. При цьому він зазначив, що їх можуть відвідувати рідні, вони мають право отримувати подарунки і виходити на прогулянку. «Ми не можемо стверджувати те ж саме про наших людей, яких утримують сепаратисти».

Обмін полоненими з бойовиками в даний час не здійснюється з вини бойовиків, проте, щоб це було можливо, підозрювані з окупованих територій утримуються під слідчим арештом без висунення звинувачення.

Про це повідомив Луценко в інтерв'ю німецькому журналу Bild, повідомляє «Слово і Діло».

«Ми вже пережили кілька успішних хвиль обміну полоненими. Цього більше не відбувається. Ми маємо список, але через нестачу волі з боку сепаратистів обмін не може відбутися», - сказав Луценко.

Коментуючи пункт 6 мінських угод про врегулювання ситуації на сході України, який вимагає звільнення і обміну всіх заручників і утримуваних осіб, він сказав: «Проблема в наступному: якщо я хочу передати особа іншій стороні, щодо якої ведеться розслідування, то я повинен спочатку закрити виробництво... особи, які вже були засуджені, можуть бути помилувані, потім обміняні... Але якщо обмін не відбудеться завтра, і ні через тиждень, ні через місяць, то ми маємо проблему, оскільки ми не можемо ні відпустити людини, ні утримувати його», - передає« Слово і Діло».

«Якщо ми не знаємо, коли сепаратисти погодяться на обмін, і нам доведеться півроку чекати його, мені доведеться кожного разу по-новому відкривати справу. Щодня отримуємо дзвінки, мовляв, готуємо обмін, і щодня я змушений закривати і потім знову відкривати справу. Якщо у мене буде гарантія, що обмін відбудеться тоді-то і тоді-то, я це зроблю. А якщо кожен раз будуть переносити, ця особа буде продовжувати перебувати в сірій зоні », - пояснив генпрокурор.

Саме це, за словами Луценка, є поясненням того, що люди знаходяться в камерах досудового слідства без оголошення звинувачення. При цьому він зазначив, що їх можуть відвідувати рідні, вони мають право отримувати подарунки і виходити на прогулянку. «Ми не можемо стверджувати те ж саме про наших людей, яких утримують сепаратисти», - підкреслив генпрокурор.

За його словами, з метою майбутнього обміну без висунення звинувачення в даний час утримується близько 100 осіб.

Луценко підкреслив, що питання обміну полоненими - не політичний, а практичний, але зазначив, що він використовується Кремлем як політичну зброю.

Раніше ГПУ обіцяла, що заведе справу на генерала Шойгу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: