Офіцери просять Порошенко відновити військові суди на час бойових дій

Читать на русском
На зустрічі з Президентом Петром Порошенко офіцери попросили його повернути військові суди на час бойових дій, оскільки цивільні суди не здатні оцінити військові рішення.
прес-служба Президента України

На зустрічі з Президентом Петром Порошенко офіцери попросили його повернути військові суди на час бойових дій, оскільки цивільні суди не здатні оцінити військові рішення.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу глави держави.

Зокрема, Герой України, генерал-майор Андрій Ковальчук звернувся до Порошенка з пропозицією відновити військові суди на час бойових дій.

«Коли війна закінчиться, вони будуть не потрібні, але на сьогоднішній день вони потрібні, дуже потрібні», – заявив він.

За його словами, через те, що військових можуть судити люди, які не розуміють особливостей військових рішень, у командирів може з'явитися страх відповідальності.

«Кожен командир, починаючи від командира відділення, відчуває себе поставленим на коліна саме тому, що приймає управлінські рішення. А судять люди, які поняття не мають, що таке управлінське рішення саме у військовій сфері», – заявив Ковальчук.

При цьому він зазначив, що розслідуванням справ частини засуджених офіцерів займалася не військова, а цивільна прокуратура.

«Їх судили за статтею без урахування особливого періоду. Страх прийняти рішення – це дуже погано», – сказав Ковальчук.

Він підкреслив, що в ЗСУ є дуже багато командирів, які готові приймати рішення, але випадок з генералом Назаровим демотивує їх.

У свою чергу Порошенко сказав, що вже прокоментував засудження генерала Назарова в справі про збитий російськими бойовиками Іл-76.

«Жодним чином це не применшує наші співчуття сім'ям загиблих героїв. Але ми повинні чітко розуміти, що і експерти, які залучаються до експертиз, повинні мати відповідну компетенцію, кваліфікацію і досвід, так само як і судді і слідчі», – підкреслив він.

Нагадаємо, суд Павлограда визнав винним генерала Віктора Назарова в службовій недбалості, що призвела до загибелі 49-ти осіб, які перебували на борту збитого бойовиками в аеропорту Луганська Іл-76, і засудив його до семи років позбавлення волі.

Порошенко не схвалив винесеного судом рішення і запропонував відновити військові суди.

У листопаді 2014 року військова прокуратура звинуватила генерала Назарова в службовій недбалості, що стала причиною загибелі 49-ти чоловік і втрати літака Іл-76 ВСУ 14 червня 2014 року поблизу Луганського аеропорту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: