Геращенко: сотні бойовиків відмовляються від обміну, щоб залишитися в Україні

Читать на русском
Значна частина – кілька сотень – затриманих проросійських бойовиків не хоче повертатися в Л/ДНР з українських в'язниць і відмовляються від обміну.
фото: РБК-Україна

Значна частина – кілька сотень – затриманих проросійських бойовиків не хоче повертатися в Л/ДНР з українських в'язниць і відмовляються від обміну.

Про це заявила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по мирному врегулюванню ситуації на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «УНІАН».

За її словами, серед затриманих України осіб, які зазіхали на територіальну цілісність або виступали на стороні російських бойовиків, є такі, які відмовляються їхати на окуповану територію в рамках процесу обміну заручників.

Ірина ГеращенкоНародний депутат України
Геращенко запевняє, що до кінця тижня будуть звільнені 10 українських полоненихСказано 27 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Ми знаходимося на тому етапі в гуманітарній підгрупі, коли певна міжнародна організація – це Моніторингова місія Верховного комісара ООН з прав людини, яка повинна зафіксувати відмови тих людей, які вчинили злочин проти держави Україна, які зараз знаходяться в тюрмах або слідчих ізоляторах, і яких ми готові заради звільнення заручників передати другій стороні, але які відмовляються туди переїжджати. І таких кілька сотень», – підкреслила Геращенко.

Вона зазначила, що для підтвердження відмов бойовиків від обміну буде залучена місія ООН з прав людини.

«Через недовіру сторін було прийнято рішення, що саме міжнародна гуманітарна організація повинна зробити верифікацію цього відмови. ОРДО і ОРЛО категорично відмовилися від залучення до питання і процесу звільнення заручників Міжнародного комітету Червоного Хреста, тому було прийнято таке компромісне рішення про місію ООН з прав людини. Для них це буде перша подібна історія і з цим є певні такі зараз технічні складності», – заявила Геращенко.

При цьому вона підкреслила, що Україна йде на серйозні поступки і компроміси заради звільнення заручників, які знаходяться на окупованій території.

Також Геращенко розповіла, що кількість утримуваних бойовиками заручників продовжує збільшуватися і наразі відомо про 118 полонених.

«Також дуже важливо, і це той пункт, який обговорюється в Мінську, це питання зниклих без вести. Тут ми провели дуже серйозну роботу зі Службою безпеки України та маємо на сьогоднішній день в списку зниклих безвісти 418 чоловік. Це також цивільні і військові», – додала вона.

Нагадаємо, 16 березня Геращенко оприлюднила нові дані про утримуваних російськими бойовиками заручників.

На початку лютого відбувся обмін списками полонених між українською владою і «владою» окупованих територій. При цьому план по обміну 50 українців довелося засекретити для того, щоб зацікавлені люди не змогли зірвати його.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: