День Національної гвардії України: що обіцяли правоохоронцям політики

Читать на русском
У День Національної гвардії України, 26 березня, Слово і Діло пропонує пригадати, які зобов’язання перед службовцями цього воєнізованого формування взяли на себе вітчизняні політики.
Національна гвардія України

Уже понад три роки в структурі Міністерства внутрішніх справ існує повноцінне воєнізоване формування, покликане охороняти безпеку українців як у тилу, так і на передовій, – Національна гвардія. НГУ утворена 12 березня 2014 року, а от своє професійне свято – День Національної гвардії – її службовці отримали лише два роки тому. Указом Президента №148/2015 воно було призначене на 26 березня.

Андрій ПарубійНародний депутат України
Парубій планує створити 20-тисячну Національну гвардіюСказано 12 березня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Користуючись нагодою, «Слово і Діло» пропонує пригадати найголовніші обіцянки, які роздали нацгвардійцям українські політики. Наприклад, у день заснування Нацгвардії Андрій Парубій, що тоді обіймав посаду секретаря РНБО, заявив, що вона нараховуватиме 20 тис. осіб. Тоді ж екс-віце-прем’єр Віталій Ярема запевнив, що зарплата в НГУ становитиме не менше 2,5 тис. грн. Обидві обіцянки були виконані.

Дещо гірше справи з виконання обіцянок у чиновників пішли, коли дійшло до матеріального оснащення формування. Наприклад, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у 2014 році провалив зобов’язання замовити для Нацгвардії серію бойових броньованих машин «Дозор» харківської розробки. Щоправда,забезпечити всі підрозділи Національної гвардії бронежилетами й касками йому все ж таки вдалося. Збирати техніку для нового формування МВС допомагали й регіональні керівники. Наприклад, голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, який того ж року виконав обіцянку передати НГУ два позашляховики.

Впорався з зобов’язанням передати формуванню 600 одиниць техніки восени 2014-го й тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. До зими того року виконав свою обіцянку забезпечити внутрішні війська зимовим обмундируванням і Аваков. А от заяву про переведення Нацгвардії на контрактну основу комплектування міністр поки що реалізувати не зміг: станом на 15 березня 2017 року у лавах Національної гвардії проходили військову службу понад 19 тис. військовослужбовців за контрактом та 9,9 тис. військовослужбовців строкової військової служби.

Пізніше, як то часто буває, почали спливати факти, що нібито свідчать про зловживання в закупівлі речей та спорядження для новоствореного формування. Перевірити один з таких фактів – щодо закупівлі рюкзаків – обіцяв голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Однак, попри те, що результати цієї перевірки мали бути оприлюднені у жовтні 2016-го, на кінець року провадження з цього приводу так і не було закрите, тож «Слово і Діло» присвоїло цій обіцянці статус «не виконано». Потім боротися з корупцією в Національній гвардії взявся народний депутат Андрій Білецький, який спочатку передав військовій прокуратурі наявні в нього факти зловживань, а потім заявив, що, якщо в них не буде знайдено складу злочину, викладе всі докази у вільний доступ.

Ще три обіцянки, направлені на покращення умов служби для окремих підрозділів НГУ, «Слово і Діло» зафіксувало у голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля. 30 червня минулого року він пообіцяв виділити близько 1 млн грн для частини НГУ №3029, що базується в Запорізькій області, а також допомогти побудувати для її бійців лазню. Обидва зобов’язання втілені в життя. У листопаді того ж року Бриль заявив про намір відновити поліклініку Запорізького алюмінієвого комбінату й перетворити її на шпиталь для Національної гвардії.

Нагадаємо, днем раніше професійне свято відзначали представники іншої силової структури – Служби безпеки України.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: