Блокада ОРДЛО, рішення РНБО та відповідь Кремля: наслідки й ризики для України

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

Коливання, ініційовані тепер навіть не «блокадниками», а самою владою, можуть призвести до нового загострення відносин між Україною та Росією. Зараз з'являються нові приводи: санкції щодо російських банків, критика російського бізнесу в Україні. Цілком імовірно, що слід очікувати відповідних дій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, оцінюючи ситуацію з блокадою ОРДЛО та наслідки рішень РНБО.

«Спроба перевести блокаду в нову політичну істерію щодо розмежування з РФ – це ймовірно задум усієї цієї історії. Це відбивається на наших міжнародних переговірниках. Мінський процес із цього моменту дійсно починає втрачати сенс. З огляду на те, що рішення української влади з приводу нового формату блокади збігається ще й із падінням інтенсивності консультацій у «нормандському форматі» (тому що вибори у Франції, Німеччині), то виходить, що завдано удар взагалі по всьому переговорному процесу щодо Донбасу», – міркує він.

Також варто враховувати, що на Заході є політичні сили, яким теж вигідна дискредитація переговорного процесу, переконаний фахівець.

На Заході можуть скористатися блокадою як аргументом того, що потрібно перезавантажувати відносини з усіма учасниками конфлікту, в тому числі з РФ.

«Не секрет, що в багатьох країнах ЄС великий бізнес, частина політиків піднімають питання про перегляд санкційної політики щодо РФ. Ось цей момент можливий. Питання: коли? Найближчим часом навряд чи можливі якісь колективні дії», – констатує Єрмолаєв.

«Саміт НАТО (відбудеться – Ред.) у травні. Буде обговорюватися питання безпеки як НАТО так і в цілому Заходу, включаючи економічну складову. Саміт G20 (запланований на початок липня – Ред.), де також буде підніматися питання про антикризові заходи, якраз там питання взаємозв'язку санкцій із політикою України може бути сформульоване», – вважає експерт.

Він переконаний, що якщо ситуація буде ускладнюватись, а в Україні не зроблять кроків для організації національного діалогу (чого на Заході в принципі не розуміють) – тоді можливий різкий поворот.

Україна може опинитися навіть у м'якій ізоляції. І Заходу для цього навіть не потрібні санкції проти нас. Досить обмежити поточну фінансову допомогу.

«Все, що нам обіцяють, може бути різко обмежено. Дадуть $1 млрд ще – і на цьому досить. Складно буде з роботою на фінансових ринках, поставлене буде питання про дію санкцій щодо Росії, тому що економіка бере своє. Адже санкції завдають потужного удару по європейських виробниках, кредитних установах. Чому вони повинні йти далі на витрати, якщо не тільки Росія, але й Україна не виконує зобов'язань щодо врегулювання конфлікту?», – аналізує експерт.

Блокада окупованих територій: хронологія та деталі рішення РНБОУ відповідь на «націоналізацію» українських підприємств, розташованих на непідконтрольних територіях, РНБО посилила заходи з блокування ОРДЛО.

«У підсумку може бути дуже негативний поворот для України десь у середині року. Те, що може бути «роялем у кущах», – це уважніше ставлення Заходу до корупції політичного керівництва. Причини непослідовності. Києвом можуть зайнятися всерйоз якраз по частині скандалів, корупції та відповідальності», – резюмує Єрмолаєв.

15 березня в РНБО заборонили переміщати вантажі через лінію зіткнення на Донбасі. У ЄС висловили незгоду та зажадали пояснень від України. В українському МЗС України, що це тимчасові заходи, направлені на захист національних інтересів.

Детальніше про рішення РНБО – в інфографіці «Слова і Діла» «Блокада окупованих територій. Хронологія та деталі рішення РНБО».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: