Справа на 2 мільярди: експерт про суму застави та можливу втечу Насірова з країни

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Розмір застави та розмір збитків, що пред'явлений Насірову, абсолютно несумісні. На жаль, прокурорам не вдалося переконати суд у тому, що підозра йому має бути саме в тій сумі, яка була пред'явлена від початку, – 2 мільярди гривень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи вихід Романа Насірова із СІЗО під заставу розміром 100 мільйонів гривень.

«Поки зарано стверджувати, що все завідомо сплановано. Все ж таки посада Насірова занадто висока, щоб просто бавитися в арешти на кілька днів. Тому стверджувати, що все відбувається показушно, не варто. Радше причина в іншому – НАБУ таки намагається виконувати свою роботу, але в умовах тотальної корупції, яка формувалася десятиліттями, це робити непросто», – вважає аналітик.

За його словами, це в принципі вже перший прецедент, що визначили таку суму, а другий – що її змогли внести.

«Саме тут має допрацьовувати наше законодавство – в тій частині, що той, хто платить, повинен мати право платити такі суми, довести, що це його, а не награбовані чи корупційні кошти. На жаль, цього не відбулося», – додав він.

Як виконував обіцянки голова ДФС Насіров – результати дослідження«Слово і Діло» зробило інфографіку щодо відповідальності голови Держфіскальної служби Романа Насірова за свої обіцянки.

«У випадку з Насіровим логічно, що джерел надходження таких коштів може бути безліч. Перший варіант – хоча б та справа, яку йому інкримінують, другий – він є лобістом тютюнової індустрії в Україні. Вже будучи на посаді голови ДФС, він намагався домогтися зменшення акцизів на тютюн, а це величезні гроші. Для нього 100 мільйонів гривень – це насправді дрібниці», – розмірковує Купира.

Зараз, на його переконання, може бути декілька ризикованих моментів.

«По-перше, Насіров почне впливати на слідство, по-друге, втеча. Але це меншою мірою. Говорити про політичне переслідування не доводиться, він не конфліктує з владою, більше того, він перебуває в обоймі. Плюс до всього, до нього прикута вся увага. Крім того, ще один фактор – це буде провалом правоохоронних органів, поліції, а отже, й Авакова, в якого й без того багато проблем. МВС це зараз непотрібно», – пояснює він.

Найбільша небезпека, на його думку, полягає в тому, що Насіров зможе вплинути на слідство.

«Крім того, Насіров досі переконаний, що зможе вирулити з цієї ситуації, тим більше, що він і досі залишається членом владної команди», – резюмував Дмитро Купира.

Нагадаємо, Романа Насірова затримали за підозрою в участі в «газових схемах Онищенка», збиток від яких становить 2 мільярди гривень.

«Слово і Діло» провело моніторинг діяльності Романа Насірова, з результатами якого можна ознайомитися в матеріалі «Як виконував обіцянки голова ДФС Насіров – результати дослідження».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: