Спецоперація «Торгівля на війні»: висновки з історії про блокаду ОРДЛО

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

Потрібно розуміти, що рішення набуває чинності згідно з указом Президента, тому що Глава держави має право не погодитися з позицією РНБО. В цій ситуації ми маємо рішення Президента на основі рекомендаційних рішень РНБО. Це важливо, тому що в підсумку відповідальність несе не РНБО, а Президент.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, оцінюючи події блокади Донбасу та позицію Франції, ФРН та ЄС, які висловили невдоволення рішенням РНБО щодо ОРДЛО.

Поза законом: правомірність рішення РНБО

Рішення РНБО сумнівне з точки зору конституційності, тому що стосується порушення прав громадян України.

«Обмеження транспортного сполучення в країні стосується сотень тисяч людей – підприємців, громадян, які можуть здійснювати габаритні перевезення, не говорячи вже про великий бізнес. Це прямо та опосередковано б'є по інтересах сотень тисяч людей. Тут має бути реакція Конституційного суду», – зазначив експерт.

Політична частина

Президент і ті, хто представлений в РНБО, є першими особами країни. Протягом більш ніж двох місяців обмежилися лише риторикою щодо реально організованої блокади в ОРДЛО.

Інформація про те, що блокада почнеться, була в грудні 2016 року. Злочинна легковажність, проявлена щодо організаторів блокади, говорить або про неадекватність політичного керівництва, або про свідоме заохочення цих дій. Тим більше, що підготовка блокади відбувалася синхронно із загостренням в Авдіївці.

«Тут уже є певний зв'язок. Не бачити цього, тим більше не реагувати, можуть лише ті, хто використовує цю ситуацію», – підкреслив Єрмолаєв, нагадавши, що Україна протягом осені 2016 року брала участь у переговорах з приводу розробки плану реалізації Мінських угод.

Блокада окупованих територій: хронологія та деталі рішення РНБОУ відповідь на «націоналізацію» українських підприємств, розташованих на непідконтрольних територіях, РНБО посилила заходи з блокування ОРДЛО.

«Величезна частка відповідальності лежала на Україні й за фактом домовленості не дотримані. Це спливло ще під час обговорення війни на Донбасі на Мюнхенській конференції», – нагадав фахівець вердикт про те, що «Мінськ» не виконують обидві сторони.

«Ми отримали парадоксальну ситуацію на початку 2017 року: та частина відповідальності, яка лежала на Україні, по суті була проігнорована. Було потурання блокаді та події в передмісті Авдіївки, що могли обернутися цілою військовою компанією», – розмірковує він.

Коли ситуація стала практично некерованою, влада відреагувала тим, що очолила блокаду.

Ідеологія подій

Організатори блокади від самого початку заявили, що їхня головна мета – це припинення корупції.

«Наскільки аргумент переконливий – питання. Проте саме таке ставлення отримало якщо не підтримку, то лояльність у суспільстві. І так вистачить горя в країні, а тут ще заробляють на війні. Спроби великого бізнесу пояснити, як та що відбувається, провальні, спроби окремих представників Кабміну пояснити, чому так відбувається, також ні до чого не призвели», – констатував Єрмолаєв.

Коли блокада вилилася в перші резонансні події – «націоналізацію», що було передбачувано, спрацював політичний закон Ньютона: дія породжує протидію. Дали привід – отримали відповідь. Визнання «паспортів», заяви про розмежування, оформлення розриву зв'язку та перерозподіл потоків – це вже наслідок.

«Питання тепер у тому, наскільки блокада дозволила розібратися з корупцією? Де повернуті мільйони? Звинувачення «кришувальників» корупції на війні? Це все за кадром у минулому», – додав експерт.

Блокада. Донбас сьогодні

«За фактом ми маємо різке погіршення відносин із міжнародними учасниками переговорів щодо Донбасу, активні дії сепаратистів зі зміцнення контролю на території, загрозу багатотисячного безробіття в ОРДЛО, гуманітарні наслідки. Від зворотного – рішення влади продовжити цю блокаду», – пояснює фахівець.

Вся ця історія лише зміцнює розмежування, позиції сепаратистів у своєму регіоні. Про це вони вже й заявили: ніщо так не зміцнило їх, як блокада, яка вкотре довела жителям ОРДЛО, що в Україні не чекають повернення Донбасу.

«Умови РНБО та Президента щодо зняття блокади здаються просто відмазкою для першокласників. Наслідки будуть поглиблюватися. Висновок: вся історія була скоординованою, а в залишку призвела до того, що перспектива реінтеграції тепер залишається нашою «хотілкою», зате РФ отримала нові аргументи», – резюмував Андрій Єрмолаєв.

Згідно з рішенням РНБО, з 15 березня повністю перекритий транспортний зв'язок з окупованим Донбасом. В ЄС уже висловили здивування з приводу рішення та повідомили, що чекають докладних пояснень від України.

Детальніше про рішення РНБО – в інфографіці «Слова і Діла» «Блокада окупованих територій. Хронологія та деталі рішення РНБО».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: