Вища рада правосуддя вперше дозволила заарештувати суддю

Читать на русском
Вища рада правосуддя задовольнив клопотання ГПУ про взяття під варту судді Костянтина Бобовского.

Вища рада правосуддя задовольнила клопотання Генпрокуратури про взяття під варту судді Суворовського районного суду Одеси Костянтина Бобовського.

Про це повідомляє «Громадське», передає «Слово і Діло».

Генпрокуратура підозрює його у вимаганні та бажанні отримання неправомірної вигоди за рахунок учасників справи, яку він веде.

Суддя-утікач Чаус претендує на політпритулок у МолдовіСАП готова надати Молдові докази, що підтверджують вчинення Миколою Чаусом кримінального правопорушення, якщо він буде просити політичного притулку.

Прокуратура просила про запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, оскільки слідство вважає, що він може чинити тиск на свідків і користуватися зв'язками у правоохоронних органах, щоб уникнути правосуддя.

Крім того, прокуратура підозрює, що суддя може спотворити або знищити докази і чинити тиск на суддів, на яких перерозподілено справу, у якій Бобовського підозрюють у скоєнні неправомірних дій. Також є оперативні дані, що суддя може виїхати за кордон і переховуватися від органів слідства.

Це перший випадок, коли Вища рада правосуддя розглядала питання надання згоди на ув'язнення судді, оскільки до початку реформи судочинства питання недоторканності суддів було в компетенції Верховної Ради.

Вища рада правосуддя розпочала роботу 12 січня 2017 року, і це перша справа, яку їй передала прокуратура про згоду на утримання судді під вартою. Закон передбачає, що Вища рада правосуддя приймає рішення про звільнення суддів із посади і дає згоду на затримання чи арешт судді.

Раніше повідомлялося, що ГПУ готує екстрадицію втікача-Чауса.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: