60 днів арешту та застава, менша в 20 разів: експерт оцінив рішення суду щодо Насірова

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Зараз питання в тому, наскільки адекватним є розмір застави, тому що його зменшили в двадцять разів порівняно з тим, що просила прокуратура.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи запобіжний захід щодо Романа Насірова та заставу в розмірі 100 мільйонів гривень.

«Чим керувався суд, що зменшив у 20 разів розмір застави, зрозуміти складно. З іншого боку, якби повністю була підтримана позиція прокуратури в цій справі, це фактично означало б, що альтернативи немає. Навряд чи можна знайти людину в країні, яка має вільні два мільярди гривень, що можна перерахувати як заставу. Це відразу тримання під вартою, а суть альтернативної застави полягає в тому, що вона має бути посильною для підозрюваного. Хоча питання саме до такого зменшення є», – розмірковує експерт.

Наразі, звичайно ж, сторона захисту подаватиме апеляцію, прокуратура також може оскаржувати рішення.

Як виконував обіцянки голова ДФС Насіров – результати дослідження«Слово і Діло» зробило інфографіку щодо відповідальності голови Держфіскальної служби Романа Насірова за свої обіцянки.

«Важливо, що ця ухвала діятиме до 30 квітня. Це запобіжний захід. Зараз питання, чи вдасться НАБУ та прокуратурі завершити справу, бо якщо термін спливе, а розслідування не завершиться, доведеться знову почати епопею та домагатися продовження запобіжного заходу. А якщо вона не буде продовжена, то Насіров буде хоч і підозрюваним, але вільним. Факт підозри не обмежує його в правах людини», – пояснює Банчук.

«На жаль, проблема в тому, що багато справ, які розслідує Спеціалізована антикорупційна прокуратура, передані до суду, зареєстровані, але майже рік не можуть навіть підготовче засідання провести. Не виключено, що ця ситуація може бути аналогічною», – проаналізував Олександр Банчук.

Романа Насірова затримали за підозрою в участі в «газових схемах Онищенка», збиток від яких становить 2 мільярди гривень. Як відомо, раніше для екс-голови ДФС просили встановити заставу на таку ж суму. В прокуратурі вже заявили, що будуть оскаржувати рішення.

Народний депутат Мустафа Найєм заявив, що це «неадекватна сума порівняно зі збитком, який йому інкримінують», і назвав це «зрадою».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: