Порядок переміщення товарів через лінію зіткнення: що і як можна возити

Читать на русском

Сьогодні минає тиждень із дня затвердження Кабінетом міністрів порядку переміщення товарів через лінію зіткнення в зоні проведення антитерористичної операції. Ухвалений він був у відповідь на вимоги активістів торгової блокади Донбасу – як компромісний варіант.

Відповідно до рішення уряду, перевозити дозволено виключно такий вантаж, як харчові продукти, ліки (як гуманітарну допомогу) та товари, визначені як критично важливі для України. Цікаво, що перелік цих товарів Кабмін так і не оприлюднив, але уточнив: йдеться про вантажі, необхідні для роботи металургійних, гірничо-збагачувальних, вугільних та електрогенеруючих підприємств. Усе, крім гуманітарної допомоги, можна завозити чи вивозити до чи з окупованих територій лише залізничним транспортом та через спеціально визначені пункти пропуску.

Рішенням уряду затверджено, що дозвіл на переміщення товарів отримують підприємства, які:

  • зареєстрували місце розташування й перебувають на податковому обліку на території України;

  • не мають податкової заборгованості;

  • мають єдиний цикл виробництва, реалізації продукції, виконання робіт на підконтрольній і непідконтрольній уряду території України.

Контролем за переміщенням товарів займається низка державних правоохоронних служб і відомств, а також громадські активісти.

Детальніше – в інфографіці «Слова і Діла».

Раніше портал показав аргументи за і проти блокади Донбасу. Також «Слово і Діло» розповіло, в чому саме звинувачують олігарха Дмитра Фірташа.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: