Президент Казахстану передав частину повноважень парламенту

Читать на русском
Парламент Казахстану прийняв поправки до Конституції, якими взяв на себе частину повноважень президента Нурсултана Назарбаєва.
Нурсултан Назрбаєв

У Казахстані парламент отримав частину повноважень президента в результаті конституційної реформи.

Сьогодні Мажиліс Казахстану ухвалив у другому та остаточному читанні поправки до Конституції, які передбачають передачу частини повноважень президента країни парламенту та уряду, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Zakon.kz.

Законопроект був внесений президентом Нурсултаном Назарбаєвим, який є першим і єдиним президентом країни. Він керує Казахстаном із часів здобуття країною незалежності.

Політичні довгожителі: з владою їх розлучить тільки смертьСписок політичних довгожителів, які до останнього тримаються при владі, поки піти не змусить здоров'я, революція або смерть.

Великий блок поправок торкається питань перерозподілу владних повноважень президента, парламенту та уряду країни. Зокрема, значну частину повноважень глави держави в соціально-економічній сфері пропонується передати уряду. Казахський уряд при цьому буде складати свої повноваження перед новообраним Мажилісом. Виключається право президента скасовувати або припиняти дію актів уряду та прем'єр-міністра. Тобто всю повноту відповідальності за свої акти нестиме сам уряд.

Парламент Казахстану тепер є вищим представницьким органом республіки, що здійснює не просто законодавчі функції, а законодавчу владу. Парламент отримує право виступати від імені народу й держави в межах його конституційних повноважень.

Поправки також закріплюють непорушність незалежності Казахстану. Незалежність, унітарність, територіальна цілісність і форма правління не можуть бути змінені навіть шляхом перегляду Конституції.

Раніше президент Молдови ініціював розширення своїх повноважень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: