Прогноз відомого експерта: в Україні скоротиться чисельність населення

Читать на русском
До 2050 року Україну очікує різке скорочення населення та падіння економіки, якщо не зламати руйнівну тенденцію. Але держава ще може змінити ситуацію.

До 2050 року в Україні чисельність населення скоротиться до 32 мільйонів осіб. Такий прогноз озвучив Аналітичний підрозділ групи The Economist.

При збереженні поточних тенденцій державу очікує середньорічний темп зростання ВВП лише в 1% і скорочення населення до 32 млн осіб, повідомляє «Слово і діло», з посиланням на інтерв'ю Еріка Райнерта, всесвітньо відомого норвезького економіста.

Але Україна ще може зламати руйнівну тенденцію й перетворитися на заможну країну, вважає Райнерт.

«Нинішня політика Євросоюзу розчаровує, фактично вони намагаються запровадити план Моргентау для України. Як раніше був переможений комунізм? Був створений якийсь пояс із країн, що межують із комуністичним режимом, і ці країни стали багатшими. Таким чином захистили себе від комунізму. А зараз через політику ЄС країни, які межують із Росією, стають біднішими. В цьому помилка», – зазначив експерт.

За його словами, в ЄС не розуміють катастрофічної ситуації, що складається в Україні.

«Упевнений, що 99% (якщо не всі 100) громадян ЄС будуть дуже здивовані, дізнавшись про те, що в Росії пенсії в два-три рази вищі, ніж в Україні. Вони й гадки не мають про ту відчайдушну ситуацію, в якій ви зараз перебуваєте. Саме тому про це варто заявляти якомога голосніше. Жодні квоти вас не врятують. По-перше, тому що вони недостатньо великі для вас. Наскільки мені відомо, важлива для вас квота на пшеницю була вичерпана вже в лютому, а квота на томатний сік – ще раніше. Аграрний сектор залучає багато політичної уваги й забирає багато ресурсів», – вважає Райнерт.

Безвізовий режим у 2017 році: експерт оцінив перспективи скасування віз для УкраїниПолітолог розповів про труднощі євроінтеграційних процесів та ситуацію з безвізовим режимом для України.

Економіст впевнений, що орієнтація на сільське господарство – не вихід.

«У мене таке враження, що ЄС тримає перед вами морквину, намагаючись вас спокусити. Так само, як тримають морквину перед віслюком, щоб він рухався вперед. Але навіть сама ця морква в цій ситуації не є справжньою. Вони говорять вам: позбавляйтеся промисловості й займайтеся виключно сільським господарством. Вибачте, але це не вихід. Я навіть не знаю, наскільки грубе слово потрібно вжити, щоб пояснити, що ця морква не є справжньою», – вважає він.

Також професор зазначив, що Україна майже на «голці» кредитів.

«Ви звикли вже до цього боргового рабства – створений значний торговий дефіцит, тому знову потрібні кредити. Я сам спостерігав примітивізацію в Аргентині. Раніше в них були і легкові автомобілі, і вантажівки, але потім вони стали їздити на конях і мулах. За 90-ті роки, після втрати країною промисловості, зарплата там впала на 40%. До речі, Аргентина, як і Україна, дуже родюча», – сказав експерт.

Нагадаємо, Європарламент визначився з датою розгляду безвізового режиму для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: