Торгівля з «Л/ДНР»: влада шукає вирішення проблеми на місяць-два, але не на рік

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Рішення про тотальну заборону імпорту з Росії потрібно було ухвалити давно, а потім РНБО на публічному рівні мало б давати дозвіл на певний імпорт. Така політика була б послідовною та зрозумілою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи ситуацію з блокадою Донбасу та аналізуючи рішення Кабміну встановити порядок товарообміну з непідконтрольними територіями.

«Зараз це політика, яка виглядає наступним чином: у влади немає загальної стратегії, але є оперативне реагування на певну проблему. На жаль, така поведінка є типовою для української влади. Всі 25 років так було», – наголосив Савченко.

Блокада Донбасу – аргументи «за» і «проти»Майже два місяці триває блокада окупованого Донбасу, проте не всім до вподоби така ініціатива. Наприклад, 1,5 тисячі ветеранів АТО сьогодні відмовилися брати участь у блокаді залізниці на Донбасі.

Ситуація склалася наступна: наприклад, сільськогосподарської продукції з Росії в нас більше, ніж української продукції в РФ, що абсурдно, тому що Росія заборонила майже всі товари ключового експорту України.

Росія закуповує виключно найбільш необхідне в промисловому комплексі й тимчасово дефіцитну продукцію. Україна робить усе з точністю навпаки. За три роки нічого не змінилося.

«Якби Україна заборонила на 100% імпорт з РФ, то українська економіка зросла б минулого року не на 1%, а на 2,5%. Виходить так, що ми підтримуємо не лише сепаратистів, але безпосередньо економіку країни-агресора», – наголосив економіст.

«Має бути загальна заборона всього імпорту з РФ. Звичайно, будуть винятки, зокрема ядерне паливо, але дозвіл на імпорт з РФ має видаватися на певний час: три місяці, півроку. За цей період держава має знайти альтернативні джерела постачання сировини. Крім того, наша продукція через неефективну структуру й технології споживає втричі більше енергії, ніж, наприклад, поляки. Причина в тому, що якби не монополія в економіці, то за рік проблема була б знята з порядку денного», – пояснив Савченко.

«Держава має думати далі, ніж на місяць чи два. Горизонт планування принаймні мав би бути на рік чи два», – резюмував Олександр Савченко.

Ватажки так званих «Л/ДНР» висунули ультиматум Києву та обіцяють припинити постачання вугілля.

«Слово і Діло» розглянуло аргументацію прибічників та противників блокади в матеріалі «Блокада Донбасу – аргументи «за» і «проти».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: