Масштабний план допомоги: що Канада може дати Україні?

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Між Канадою та Україною особливі стосунки, до того ж, це перша країна, яка визнала незалежність України. Позиція Канади завжди була проукраїнською.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економіст Юрій Буздуган, аналізуючи заяву уряду Канади про підготовку масштабного плану допомоги для України в боротьбі проти російської агресії.

«Одразу треба розуміти, що позиція Канади може відрізнятися від позиції США. В демократичному світі кожна суверенна країна має якісь союзницькі зобов'язання, але при цьому має і власний суверенітет, і може робити те, що вважає за потрібне. Тому, план допомоги Україні — це рішення канадців, а не американців. Те, що робить Канада, не означає, що їм це сказано зверху у Вашингтоні», – наголошує експерт.

Інша справа, вважає Буздуган, що позиція США є досі не зовсім зрозумілою. Стратегічна позиція США та їхні тактичні дії можуть відрізнятися.

«Канада – дружня країна для нас, і робить усе, що можна, аби допомогти. Але основний ресурс Канади – це не матеріальний потенціал. Основне, що може зробити для нас Канада – не так дати літаки чи танки, як розвернути позицію міжнародних організацій, зокрема НАТО, чи вплинути на союзників – той же Вашингтон, Англію, Францію, Німеччину», – пояснює економіст.

Експерт про ЗВТ із Канадою: революції в економіці не відбудетьсяЕкономічний експерт поділився міркуваннями щодо підписання ЗВТ із Канадою та розповів, чи варто чекати економічного зростання.

На його переконання, основне, що може зробити Канада – це зовсім не надання грошей чи техніки, а вплив на інші країни.

«Свого часу Канада першою визнала незалежність України, але ж не було так однозначно, що й інші країни послідують цьому. Менше з тим, цей крок підштовхнув інших йти цим шляхом. Тому іноді допомога політична стає навіть важливішою за матеріальну», – каже Буздуган.

Нагадаємо, раніше планувалося, що Україна буде закупляти озброєння канадського виробництва. Крім того, військові навчання за участі канадських інструкторів щорічно проводяться на Яворівському та Кам'янець-Подільському полігонах у рамках операції UNIFIER.

Додамо, що минулого тижня парламент Канади ратифікував Угоду про вільну торгівлю з Україною.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: