Аналітик: банківська система намагається «відштовхнутися від дна»

Читать на русском
Роман Корнилюкексперт з банківської справи

Починаючи з 2 кварталу 2015 року ми спостерігаємо сповільнення щоквартальної динаміки кількості банків, віднесених до категорії неплатоспроможних.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фінансовий аналітик YouControl, експерт у галузі банківської справи Роман Корнилюк, аналізуючи інформацію про ліквідацію Платинум Банку та загалом ситуацію з «банкопадом» в Україні.

«Топ-менеджери НБУ на початку 2017 року заявляли про те, що вища ймовірність подальших банкрутств через невиконання нормативу мінімального капіталу є в основному серед невеликих за розміром банків, сумарна частка яких у активах системи складає близько 3%. На початку лютого проходила інформація про наявність 5-ти проблемних банків, які не обов'язково мають бути закриті», – розповідає він.

За його словами, високі ризики для виведення з ринку залишаються для кількох банків, що остаточно не розкрили структури власності, банків, які порушують законодавство з фінмоніторингу, а також банків, що мають явно незадовільний фінансовий стан.

«Той же Платинум Банк роками перебував на найнижчих позиціях у рейтингах на основі публічної інформації, які готують ЗМІ, не маючи доступу до конфіденційних даних. Тому його закриття було цілком логічним і без огляду на стрес-тестування чи нову редакцію інструкції НБУ», – пояснив експерт, спростовуючи твердження про те, що інструкція НБУ щодо посилення обліку кредитних ризиків стала формальною підставою для банкрутства Платинум Банку та може негативно вплинути на банківську систему.

На переконання Корнилюка, в цілому, якщо не буде нових зовнішніх та макрофінансових шоків (а власне банківська криза виражена рівнем дефолтів банків чи масовим зняттям вкладів), то є всі підстави вважати, що критичний період близький до завершення і банківська система намагається «відштовхнутися від дна».

«Втім лишається ряд хронічних проблем і дисбалансів, які стримують подальший розвиток системи. На приклад, високий рівень NPL — «токсичних активів» у балансах банків, все ще висока частка валюти та коротких пасивів у структурі фондування, мало якісних позичальників, висока частка державного капіталу в системі та багато інших аспектів», - відзначив аналітик проблемні сектори банківської системи, підсумовуючи сказане.

Як відомо, правління НБУ ухвалило рішення про визнання ВАТ Платинум Банк неплатоспроможним.

В НБУ мають намір у 2017 році повністю очистити фінансову систему від неліквідних установ та обіцяють банківському сектору, що умови роботи для всіх банків будуть однаковими.

Загалом у 2016 році в Україні існував 21 неліквідний банк. За останні ж три роки фінрегулятор вивів із ринку 88 банків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: