Реформа субсидій: експерт розповів, кому можуть скасувати пільги

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Україна субсидіювала всіх, включаючи олігархів. Фактично, це була субсидія від народу України бізнесовим колам.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник співголови «Стратегічної групи радників з підтримки реформ» Павло Кухта, аналізуючи інформацію про те, що Мінсоцполітики планує змінити критерії для отримання субсидій.

«Зараз, перейшовши на адресну субсидію, яка виплачується безпосередньо людям, ми принаймні не викидаємо гроші на тих, хто точно не мав би отримувати цю субсидію. Насправді, далі завдання стоїть, щоб узагалі відійти від системи, коли всі сидять на субсидії. Це довгострокова мета й перестрибнути її швидко не можна, тому що ще з радянських часів усі звикли покладатися на цінову субсидію», – розповідає Кухта.

За його словами, поступово система субсидій від держави має перейти фактично в заробітні плати громадян, тобто через поступове зростання зарплат для певних прошарків населення.

«Це не відбудеться швидко. Є широкі категорії бідних громадян, які потребують захисту й, відповідно, субсидії. Потрібно хоча б припинити розкидання субсидій по всіх. На субсидію подалося дуже багато людей. Варто хоча б почати знижувати виплати заможним людям, тут не йдеться про олігархів», – вважає експерт.

Як змінилися масштаби нарахування субсидій із 2014 до 2016 рокуУ 2015 році кількість сімей, що оформили субсидії, збільшилася порівняно з попереднім роком на 350 відсотків, і ще на 42 відсотки зросла в 2016-му.

Крім того, зазначив він, є питання щодо нормативів.

«За субсидіями дуже щедрі нормативи. Їх запроваджували для того, щоб швидко роздати всім субсидії, щоб не було проблем і ситуацій, що люди мерзнуть взимку. Тепер є потреба коригувати нормативи споживання. Немає потреби споживати шалені обсяги газу. Субсидія не має покривати щось, що не є потрібним для нормального життя. Відповідно, ці обсяги також потрібно переглянути», – аналізує експерт.

Якщо рухати систему субсидіювання в правильному напрямку, то вже за декілька років ми отримаємо більш здорову ситуацію, коли люди не будуть настільки залежати від держави.

«Власне це є метою: люди мають бути здатними самі за себе платити, а не постійно звертатися до держави за допомогою», – резюмував Павло Кухта.

За даними Держстату, субсидії на оплату комунальних послуг в 2016 році зросли майже на 60%.

Раніше «Слово і Діло» розповіло, якою була система нарахування субсидій у попередні роки, в матеріалі «Як змінилися масштаби нарахування субсидій із 2014 до 2016 року».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: