День виведення радянських військ з Афганістану. Що обіцяли ветеранам українські політики?

Читать на русском
В день 28-ї річниці виведення з Афганістану військ СРСР Слово і Діло вирішило нагадати політикам про їхні обіцянки ветеранам Афганської війни.
Фото з відкритих джерел

Сьогодні, 15 лютого, пострадянські країни відзначають день вшанування учасників війни в Афганістані. В різних країнах цю дату називають по-різному. В Україні, відповідно до указу Президента від 11 лютого 2004 року, вона має назву День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Саме цього дня в 1989 році відбулося виведення радянських військ із території Демократичної Республіки Афганістан після майже 10 років присутності контингенту на території країни.

Сам збройний конфлікт на цьому не завершився, але для радянських солдатів, серед яких було й близько 160 тис. українців, Афганська війна тривала з грудня 1979 до лютого 1989 року. За офіційними даними, 2378 українців загинули, 60 – зникли безвісти або потрапили в полон і не повернулися.

Природно, що повернувшись додому, учасники війни в Афганістані потребували (й досі потребують) підтримки держави. «Слово і Діло» зібрало обіцянки сучасних українських політиків щодо соціального захисту «афганців».

Так, наприклад, сприяти вирішенню соціальних питань воїнів-інтернаціоналістів пообіцяли в своїх політичних програмах на останніх парламентських виборах народні депутати Віктор Остапчук, Володимир Литвин, Вячеслав Константіновський. А нардеп Віктор Бондар уточнив, що домагатиметься соціального захисту для них, військових пенсіонерів та членів їхніх сімей. Із усіх перерахованих вище політиків відповідна обіцянка виконана лише в останнього.

Зобов’язувалися допомагати ветеранам Афганістану й представники місцевої влади. Наприклад, екс-мер Запоріжжя реалізував обіцянку в 2014 році матеріально допомогти 130 «афганцям». Щоправда, видали їм від міського голови... по 300 грн. Ще одну обіцянку – про видання Книги пам’яті воїнам-інтернаціоналістам – Сін провалив.

Кернес передбачить 20 квартир для воїнів-афганців у 2014 роціСказано 14 лютого 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не виконав обіцянку перед ветеранами й міський голова Харкова Геннадій Кернес, який заявляв, що в 2014 році передбачить 20 квартир для них. Насправді, житло за рахунок різних фондів і субвенцій отримали того року лише 14 «афганців» із Харкова.

Крім того, слід відзначити, що учасники Афганської війни отримують ті ж самі пільги та соціальний захист, що й учасники АТО.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: