Експерт: Україна може запровадити воєнний стан на Донбасі, а не в усій країні

Читать на русском
Олексій Мельниквійськовий експерт

Незалежно від того, які причини того, що відбувається на Донбасі – Трамп, санкції чи будь-що інше – набагато важливіше те, що Україні доведеться повернутися до питання трирічної давнини – АТО чи агресія РФ проти України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник, аналізуючи ескалацію на Донбасі та ймовірність запровадження воєнного стану в Україні.

«Далі продовжувати розігрувати цю російську карту щодо гібридної війни надзвичайно небезпечно для України. Владі слід звернути увагу на вимоги українського законодавства, починаючи від КУ, де чітко вимагається від Президента як Глави держави навіть у разі загрози збройної агресії оголошувати воєнний стан. У нас є факт збройної агресії, має бути адекватна відповідь, принаймні формалізація того, що відбувається», – розмірковує Мельник.

Донбас – це не АТО. Це війна, де вже є окупація Криму, визнана світом, та прихована окупація силами регулярних російських військ та найманців.

Більш того, як підкреслив експерт, аргументи про те, що воєнний стан призведе до ізоляції від світу, з боку влади виглядає як намагання ввести в оману як міжнародних партнерів, так і наше суспільство.

«Воєнний стан може оголошуватися або на всій території України, або на частині території. Тобто на частині, яка зараз окупована – Крим, територія Донбасу, – можуть запровадити воєнний стан», – наголосив спеціаліст.

Де-факто там воєнний стан уже існує, просто зараз це називають АТО, що не відповідає реаліям.

У ДСНС показали масштаби руйнувань Авдіївки після російських обстрілів – фотоУ Держслужбі з надзвичайних ситуацій показали наслідки обстрілів російсько-окупаційних військ.

«Друге, чим вводять в оману: оголошення воєнного стану – це не оголошення війни РФ. Це констатація факту, що дві країни перебувають у стані війни. Посилання на те, що Україна опиниться в ізоляції, а партнери, які зараз підтримують Україну, ризикують опинитися на одному боці конфлікту, також хибні», – пояснив Мельник.

«Це просто намагання ввести в оману та уникнути складних рішень», – резюмував Олексій Мельник.

Сьогодні в АП заявили, що рішення про запровадження воєнного стану вирішуватиметься колективно та буде ухвалено РНБО, але поки такий варіант не розглядають. Тим часом Президент дозволив ЗСУ відкривати вогонь у відповідь, а українська розвідка допускає, що РФ готується до нового наступу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: