Кабінет Трампа: хто є в команді нового президента США?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Політика Трампа може бути досить гнучкою. Команда, яку зібрав президент, має представників як «яструбиного крила», так і «голубів».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, оцінюючи президентську команду Дональда Трампа.

«В команді Трампа є люди, що є прихильниками домовленостей з РФ, виступають за зменшення рівня конфронтації, домовленості в боротьбі з «Ісламською державою», але водночас є й ті, хто критично ставиться до РФ, вважає її агресором та недоговороздатною країною», – зазначив політолог.

Наприклад, уточнив експерт, Джеймс Меттіс із Міністерства оборони, який різко негативно ставиться до РФ, а з іншого боку – радник із Нацбезпеки Майкл Флінн, який ще до призначення виконував функцію неофіційного контактера з РФ через російського посла в США, й навіть компетентні органи змушені були розслідувати, чи не було там порушень правил процедур.

Виглядає так, що Трамп вибудовує схему, де будуть і «яструби», і «голуби», щоб за необхідності можна було висувати на перший план одних чи інших та користуватися залежно від ситуації послугами обох таборів.

Другий важливий момент, відзначив політолог, полягає в тому, що Трамп підбирає кандидатів, лояльних до нього, й таких, що все-таки будуть виконавцями. Ключову роль гратиме він сам.

Проте, додав він, колишній голова ЦРУ і міністр оборони Роберт Гейтс, який, за чутками, допомагає Трампу й виступає неофіційним радником, відзначав, що Трамп прислухається до авторитетних людей, особливо там, де не має чіткої власної позиції.

«Це стосується й України», – зауважив експерт.

Загалом, на його переконання, в нас помилкове та стереотипне сприйняття деяких фігур у команді Трампа, зокрема держсекретаря Рекса Тіллерсона.

Команда «Т»: хто допомагатиме Трампу керувати США«Слово і Діло» зібрало докупи всіх імовірних претендентів на ключові державні посади у США за президентства Трампа, а також його найвідоміших радників.

«Якщо Тіллерсон отримав нагороду від Путіна чи робив заяви щодо РФ, то значить, він проросійський. Проте діє позиція партії. Той самий Гейтс, інші республіканці, яких важко підозрювати в симпатіях до РФ, рекомендували Тіллерсона на посаду. А Тіллерсон, виступаючи в Сенаті, змушений був зробити заяви про невизнання анексії, продовження санкцій та інші. Це дуже показово. Тим більше сенатори, які критикували Тіллерсона – Маккейн, Рубіо, – врешті-решт підтримали його», – пояснив Володимир Фесенко, наголошуючи, що є спільна позиція партії, яка гратиме вагому роль.

«Команда Трампа в першу чергу буде командою, де він буде лідером. У зовнішній політиці значну роль відіграватимуть більш компетентні люди, що надаватимуть йому певні рекомендації», – резюмував Володимир Фесенко.

Новообраний президент США Дональд Трамп уже анонсував, що пріоритетним для його адміністрації буде правило «купуй американське та наймай американця».

Детальніше ознайомитися з ключовими фігурами команди нового президента Штатів можна в матеріалі «Слова і Діла» «Команда «Т». Хто допомагатиме Трампу керувати США».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: