Курс за 27: експерт пояснив, із чим пов'язана девальвація гривні

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що падіння курсу гривні останніми днями не пов'язане зі святковим періодом.

Про це економіст написав на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Спроби виправдання падіння курсу гривні святами є досить цинічними. Через різке падіння доходів більшість українців проводять свята в країні, а не за кордоном. Тобто вони користуються гривнями. Люди обмінюють валютні заощадження на гривні, а не навпаки», – пояснив експерт.

Девальвація відбувається через політику Національного банку України та Кабінету міністрів.

«По-перше, за рахунок девальвації поповнюються Державний і місцевий бюджети. По-друге, таким чином задовольняються інтереси великих експортерів», – уточнив він.

Раніше економіст уже попереджав, що дефіцит, закладений до Держбюджету-2017, не відповідає економічним реаліям.

Валютна пара гривня-долар: як змінювався курс протягом рокуОфіційний курс української гривні, згідно з даними НБУ, послабився з 23,77 грн до 25,9 грн за долар США з листопада 2015 року.

«Щоб перекрити дефіцит і борги, Кабмін та НБУ штучно девальвуватимуть гривню. Тому закладений показник курсу гривні 27,2 до долара не відповідає дійсності», – застеріг Новак.

Проте минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що дефіцит основного кошторису країни в 2017 році складе не більш ніж 3%.

Додамо, відповідно до очікувань аналітиків Standard & Poor's, долар у 2017 році буде торгуватися на рівні 26,5 грн/$ за умови стабільності та зростання економіки. Наразі курс, за даними НБУ, сягнув позначки в 27,1 грн/дол.

Нагадаємо, відтепер у будь-якому обмінному пункті можна купити валюту без пенсійного збору.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: