Bellingcat опублікувала доповідь про удари російської артилерії по території України

Читать на русском

Міжнародна група розслідувань Bellingcat опублікувала доповідь, в якій містяться докази російського військового втручання в конфлікт на сході України.

Експерти незалежної групи розслідувачів Bellingcat, використовуючи інформацію з відкритих джерел, довели щонайменше 150 випадків обстрілу українських військових артилерійськими підрозділами російської армії.

Про це йдеться в докладе «Неоголошена війна Путіна влітку 2014 рок. Російська артилерія б'є по Україні», оприлюдненому в середу, 21 грудня, передає «Слово і Діло».

«Ми вивчили прикордонну смугу на території України шириною в 22 кілометри в Донецькій області і в Луганській області до села Нижня Вільхова. На території Росії ми вивчили всю територію Ростовської області через кордон від місцевості, вивченої в Україні. Ми шукали місця обстрілу і вогневі позиції вручну, в основному за допомогою Google Earth. Пошук повторювався для супутникових знімків різного датування», - розповіли журналісти.

При цьому всі потенційні вогневі позиції були класифіковані двома різними аналітиками, а в разі відсутності згоди між аналітиками вимагалось думку третіх осіб.

Так, на території України було виявлено понад 400 місць поразки від артилерійських ударів, нанесених з території Росії, 127 з яких знаходилися в трьох кілометрах від українсько-російського кордону.

Таким чином, у 2014 році Росія випустила по Україні тисячі снарядів.

Як відзначають фахівці, враховуючи частоту, поширення і кількість артилерійських ударів, ставитися до цих подій як до випадковостям дій окремих підрозділів неможливо.

«Ці атаки можуть трактуватися лише як факт військових дій Росії проти України», - йдеться в опублікованому документі.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» опублікувало інфографіку про ескалацію і динаміку обстрілів в зоні АТО за останній місяць.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: