Валерія Гонтарева: найбільш резонансні заяви на посаді голови Нацбанку

Читать на русском

Сьогодні глава Національного банку України Валерія Гонтарева зробила гучну заяву про те, що націоналізація «ПриватБанку» не матиме негативного впливу на курс гривні. Обіцянки щодо курсу гривні традиційно є слабким місцем очільниці НБУ.

«Слово і Діло» обрало найцікавіші, на нашу думку, обіцянки голови НБУ.

Найбільш результативною Гонтарева виявилася в сфері макроекономіки. 6 грудня 2016 року НБУ здійснив перерахування третього й останнього траншу до Державного бюджету на 2016 рік. Сума траншу склала 14,16 млрд грн. Перший транш на 10 млрд грн був перерахований у жовтні, другий, на 14 млрд грн – у листопаді. Таким чином, голова НБУ виконала свою обіцянку перерахувати до Бюджету країни 38 млн грн прибутку Нацбанку.

Нацбанку також вдалося цьогоріч перейти до інфляційного таргетування, відмовившись від прив'язки до валютного курсу при макроекономічних розрахунках і прогнозах. Відповідну обіцянку Гонтарева дала ще 20 листопада 2014 року.

Голова НБУ також досягла успіху в скороченні штату відомства. 24 вересня 2015 рокуВалерія Гонтарева повідомила, що до кінця поточного року Національний банк скоротить штат на 50% – до 5,3 тис. співробітників. Штат був скорочений вчасно.

Водночас Гонтаревій не вдалося вчасно узгодити технічні моменти з місією МВФ для продовження співпраці з розширеною програмою кредитування Extended Fund Facility (EFF). Вона також не змогла ліквідувати банки з нерозкритими акціонерами до кінця березня 2016 року.

Одним із найбільших провалів Гонтаревої на посаді голови НБУ стали обіцянки щодо курсу гривні. Станом на 7 листопада 2014 року долар на міжбанку подорожчав до 15,2 грн всупереч її обіцянці про те, що національна валюта ніколи не проб'є рівень у 15 гривень за долар США.

До переліку обіцянок, які Валерія Гонтарева тільки готується виконати, ми віднесли вищевказане про те, що націоналізація «ПриватБанку» не матиме негативного впливу на курс гривні. Також вона заявила, що обслуговування юридичних осіб-клієнтів «ПриватБанку» буде обмежено, але лише один день – 19 грудня. Завтра стане відомо, наскільки вдалим буде виконання цієї обіцянки.

Досить цікавим вважаємо й зобов'язання створити рівні умови роботи для всіх банків, яку голова НБУ зробила 15 березня 2016 року.

«Слово і Діло» зафіксувало 37 обіцянок очільниці НБУ Валерії Гонтаревої, з яких вона встигла виконати 13. Коефіцієнт її відповідальності – 35%. Із повним переліком обіцянок Гонтаревої можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: