Депутатський імунітет: захист від політичної розправи чи привілей. Оцінка експерта

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Верховна Рада 8-го скликання стала рекордсменкою в питанні надання дозволу на притягнення нардепів до відповідальності. Новинський був п'ятим, кого за два роки роботи нинішній парламент позбавив недоторканності.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Покарання недоторканністю» спеціально для «Слова і Діла» розповів політичний експерт Олександр Радчук.

«Про обмеження народним депутатам так званого «імунітету» говорить уже давно. Це питання, спрямоване на обмеження або скасування недоторканності, вносилося на розгляд ВР 16 разів. Про відмову від депутатської недоторканності йшлося в 7 законопроектах, починаючи з 2002 року, а також у коаліційній угоді 2014 року», – розповідає експерт.

Зняття недоторканності з Онищенка: як голосували народні обранці?Хто з народних депутатів підтримав усі три постанови щодо арешту та затримання нардепа Онищенка.

З лютого 2016 року до Конституційного суду був направлений законопроект №1776 «Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів)», проте розбіжності в тому, як виписаний документ, зупинили процес.

«До статті 80 КУ пропонують внести зміни, зокрема виключити абзаци: «Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність» і «Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані», – уточнив він.

Втім, експерти з конституційного права скептично ставляться до такого кроку, адже в разі простого скасування відповідних абзаців статті 80 КУ взагалі втрачається будь-який механізм притягнення до відповідальності народних обранців.

Такого формулювання, яке існує в Конституції України щодо імунітету для народних обранців, не існує в жодній демократичній країні світу.

«Лише український парламентар не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності без згоди ВР, навіть якщо був затриманий під час скоєння тяжкого злочину. У багатьох демократичних країнах існує норма про те, що згода парламенту на затримання або арешт депутата не потрібна, якщо його спіймали на місці скоєння злочину», – пояснює Радчук.

Ні для кого не секрет, що донедавна депутатський мандат був інструментом, щоб захистити свої заощадження або примножити їх.

«Зараз же дедалі частіше саме обмеження депутатської недоторканності перетворюється саме на той «гачок», який можна зручно використовувати в боротьбі з політичними опонентами», – підкреслив політолог.

Крім того, на його думку, зняття депутатської недоторканності без реформи правоохоронних і судових органів не має сенсу.

«Без реформування та оновлення судової та правоохоронної системи, їх особового складу навіть найбільшим злочинцям не буде про що хвилюватися», – резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Покарання недоторканністю».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: