Пенсійний і трудовий стаж: експерт розповів про основну прогалину пенсійної реформи

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення

Проблема не в тому, що терміни реформи переносяться, а в початковому підході до самої пенсійної реформи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» із питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина, аналізуючи рішення перенести пенсійну реформу на 2017 рік.

«Пенсійна реформа має нівелювати два показники – пенсійний стаж і вік. Потрібно почати створювати приватні накопичення особи, які створюються нею особисто на страховому полісі, який міг би бути успадкованим. Роботодавець сьогодні ніби платить, хоча насправді він не має джерела фінансування для таких внесків, утримує частину її заробітної плати та виплачує до Пенсійного фонду. Там це «проїдають». А найбільша проблема в тому, що так і не створюється капіталізація», – пояснює Щербина.

Експерт підкреслив, що має бути джерело приватної власності конкретної сім'ї, а не загальний «общак».

«Щоб досягти накопичення, потрібно ліквідувати ЄСВ та нормалізувати інші податки, щоб у сімейному бюджеті після оподаткування залишалося дві третини від того, що людина заробляє найманою працею в реальному секторі економіки. Тоді система буде працювати. Підняття стажу, пенсійного віку та іншого жодного результату не дасть», – вважає експерт.

На його переконання, неправильно поставлене завдання правильно та ефективно вирішити неможливо в принципі, тому є сумніви, чи буде реальна реформа.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив, що після підвищення мінімалки з 1 січня 2017 року може зменшитися дефіцит Пенсійного фонду, що дозволить запровадити нові пенсійні програми та провести індексацію «середніх» пенсій розміром від 1400 до 4000 гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: