ЮНЕСКО включило плов до списку всесвітньої спадщини

Читать на русском
ЮНЕСКО визнала узбецький і таджицький плов об'єктами нематеріальної культурної спадщини людства.
Узбецький плов

Комітет з охорони нематеріальної спадщини ЮНЕСКО включило узбецький і таджицький плов в список об'єктів нематеріальної культурної спадщини людства.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на сайт ЮНЕСКО.

«Це традиційне блюдо з рису, м'яса, спецій і овочів прийнято подавати на стіл під час щоденних прийомів їжі, а також в особливих випадках: на допомогу знедоленим і в дні поминання покійних близьких. Традиція приготування плову зберігається в сім'ях, передається від майстра до учня, в спілкуванні між однолітками і в громадських установах. Дана традиція, яка сприятиме зміцненню соціальних зв'язків і солідарності, є частиною культурної самобутності громади », - повідомляють в ЮНЕСКО про узбецький плов.

«Приготування і вживання плову в Таджикистані соціально інклюзивної, вони об'єднують людей з різних громад і верств суспільства. Оші-палав (плов) подається і як щоденна їжа, і на званих обідах, урочистостях, і як елемент здійснення обрядів. Знання та навички, пов'язані з приготуванням і подачею традиційної страви, передаються в сім'ях і в кулінарних школах», - додали в організації.

Також до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО потрапив свято виноробства в швейцарському місті Веве. Повідомляється, що він «зміцнює почуття спільності, заохочує народну творчість, сприяє обміну досвідом серед виноробів».

Нагадаємо, раніше народні козацькі пісні з Дніпропетровської області потрапили в список нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, яка потребує термінової охорони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: