«Окуповане» вугілля Донбасу: українська зима і торгівля з Росією. Оцінка експерта

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Оцінюючи ситуацію, не варто забувати, що крім «гібридної» війни, ведеться ще й інформаційна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, аналізуючи ситуацію з дефіцитом вугілля в Україні та залежність від РФ.

«У нас без законодавчого забезпечення СБУ дає дозволи на завезення вугілля з окупованої території. Цей факт просто шокує. Виявляється, що не ВР, не уряд, а СБУ дає дозвіл», – нагадав Гудима.

«В «гібридній» війні має бути «гібридна» економіка, в тому числі й з окупованими територіями. Вже доречніше б було надати Ахметову, який має вугільні шахти на окупованих територіях, право завозити вугілля, щоб він відповідав за ту частину енергетики, яка є в його власності», – розповідає спеціаліст.

Якщо Росія захоче, то жодних поставок з окупованих територій не буде. Про іншу частина вугілля, яка заїжджає через територію РФ, ми багато чого не знаємо й не дізнаємося, але сьогодні ситуація така, що найдешевший спосіб отримати вугілля – саме такий.

«Багато питань. Чи говорити, що це контрабанда? І так, і ні. Яким чином платять зарплату на окупованих територіях? Робити все так, щоб ті люди вмирали з голоду? Це не суто енергетичне питання», – додав екс-міністр енергетики.

На його переконання, в цій проблемі вже забагато політики.

«Як ми будемо купувати у сепаратистів? Як же ми будемо купувати в РФ? А виявляється паралельно, що половина електроенергії виробляється на АЕС, половина ядерного палива поставляється з Росії, й ніхто не згадує про війну», – зауважив він.

Передусім, наголосив фахівець, Україна повинна мати тепло, а для цього потрібно, щоб вугілля постачалося з будь-яких точок.

«Якщо вже оголошують воєнний стан, закриваючи кордон – це інша річ. Але якщо воєнного стану в країні ніхто не оголошував, а на шахтах Ахметова є вугілля, яке він хоче завозити без дозволів СБУ, що лише провокує затримки та «відкати», то ситуація виглядає дивно», – вважає Гудима.

«Сьогодні -1 чи -5 градусів – це одна проблема. А що робити, коли раптом -17 або -20 градусів? Ми вже 1 мільярд кубометрів газу «з'їли». Так само й з вугіллям. Експерименти з поставками з Австралії й інших країн завершилися тим, що вугілля з окупованих територій все одно дешевше. Давно вже потрібно припинити дискусії про те, чи варто торгувати з окупованими територіями. Чомусь виходить, що з ними не можна, а з РФ все одно можна», – проаналізував ситуацію Олександр Гудима.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик обіцяв провести реформу ринку вугільної промисловості до кінця 2016 року. Також він переконаний, що проблем з опалювальним сезоном не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: