Зімбабве знову запускає в обіг власні гроші

Читать на русском
Зімбабве вперше з 2009 року почало друкувати власні гроші в зв'язку з нестачею американських доларів.

Зімбабве відновило друк власних грошей у зв'язку з нестачею американських доларів і південноафриканських рандів, які були платіжними засобами в країні з 2009 року. Квазівалюта називається bond notes (банкнота-облігація). Їх друк запустили в понеділок, 28 листопада.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Новое время».

Нова «валюта» покликана компенсувати на ринку брак американських доларів і південноафриканських рандів, які були в обігу з 2009 після відмови від знецінилася національної валюти - зімбабвійського долара.

Золотовалютні резерви знизилися до $15,2 мільярда – НБУЗолотовалютні резерви країни на кінець листопада 2016 року склали $15,2 млрд, тоді як на кінець жовтня вони становили $15,5 млрд.

Банкноти викликали серед громадян країни суміш надії і побоювання, також вони скептично ставляться до здатності уряду президента Роберта Мугабе управляти валютою.

«Я щасливий, що нарешті отримав трохи готівки після декількох днів в черзі в банку», - заявив Тенсон Тігере, який отримав від свого банку суму в нових банкнотах і американських доларах.

«Я не впевнений, що випуск банкнот-облігацій є рішенням. Вони, можливо, скоро стануть марні так само, як зімбабвійський долар», - сказав він, вийшовши з банку.

Центральний банк Зімбабве заявив, що нові банкноти будуть випускатися номіналом в 2 і 5 доларів, хоча в понеділок були випущені тільки купюри в 2 долари. Також будуть випущені монети в 1 долар.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: