Провалені обіцянки «легітимного»: чого Україна так і не дочекалася від Януковича

Читать на русском
Останніми днями Віктор Янукович став медійною персоною номер один в Україні та Росії. Але чи заслуговували такої ж уваги його справи – це вирішило дослідити Слово і Діло.
Віктор ЯнуковичФото з відкритих джерел

У понеділок із другої спроби за допомогою відеозв’язку через інтернет відбувся допит колишнього президента України Віктора Януковича. Власне кажучи, повноцінним допитом його назвати важко, адже формат скайп-зв’язку дає небагато можливостей для слідства, а сам Янукович не розповів нічого такого, чого від нього не очікували. «Не знаю, не пам’ятаю, таких наказів не віддавав» – приблизно до цього зводиться семигодинний спіч екс-глави держави із Ростовського обласного суду. Так, він припустив, що до розгону Майдану міг бути причетний Сергій Льовочкін (але при цьому уточнив, що доказів цього у нього немає), пояснив, чому не підписав злощасну Угоду про асоціацію (мовляв, вона могла зашкодити інтересам України з точки зору відносин із Росією), та звинуватив у стрілянині в центрі Києва «радикалів» («свободівців» і членів «Правого Сектора»).

Янукович обіцяє ввести виборність суддівСказано 28 жовтня 2009 р.Статус обіцянки: Не виконано

Однак іще до втечі з України та навіть до початку Євромайдану у українців накопичилась маса запитань до президента по тих зобов’язаннях, що він їх на себе взяв протягом майже 4 років правління. Наприклад, він приєднався до плеяди політиків, що так і не змогли виконати такі знакові й давно озвучувані в Україні обіцянки, як покарання вбивць журналіста Георгія Гонгадзе, попередження та боротьба з корупцією, реформа судової системи (зокрема, запровадження виборності посад суддів), перехід на страхову медицину та створення суспільного мовлення. Як відомо, більшість із цих обіцянок звучали й до початку президентства Януковича, і продовжують звучати вже від представників післяреволюційної влади.

Янукович обіцяє перейти на систему страхової медициниСказано 22 лютого 2013 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ще в цілком мирному 2011 році він не зміг забезпечити обіцяний резерв Національного банку в розмірі 40 млрд дол. Тоді Янукович звинувачував попередню владу в неспроможності наповнити золотовалютні резерви країни, однак на кінець 2011 року вони становили всього 31,79 млрд дол. Варто зауважити, що уряд планував залучити до наповнення золотовалютних резервів два транші кредиту від МВФ на загальну суму 3 млрд дол. США, однак перемовини з установою провалились. Більше того, в порівнянні з 2010 роком запаси НБУ зменшилися майже на 2,8 млрд в доларовому еквіваленті.

У червні 2012-го Янукович обіцяв забезпечити всі області країни спецавтобусами для надання медичної допомоги на селі, однак їхня закупівля того року не проводилась, інформації щодо таких придбань у 2013 році в уряді «Слову і Ділу» так і не надали, а в Бюджеті на 2014 рік вони закладені не були.

За місяць до революційних подій у Києві, в жовтні 2013-го тодішній глава держави пообіцяв виплатити всі заборгованості в бюджетній сфері, але чи то не встиг, чи не захотів, оскільки станом на 1 січня 2014 року заборгованість по зарплатах в Україні становила 438,3 млн грн, 94,3 млн грн з яких – на державних підприємствах та установах.

Янукович пообіцяв продовжити євроінтеграційні процесиСказано 22 листопада 2013 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нарешті, вінцем провалених обіцянок Януковича є його заява про намір продовжити євроінтеграційні процеси, озвучена 21 листопада 2013 року – того самого дня, коли Кабінет міністрів ухвалив рішення про призупинку процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС…

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: