Комунізм чи націоналізм: яка ідеологія найбільше дошкуляє українцям?

Читать на русском

57% українців не підтримують процес декомунізації в частині перейменування населених пунктів чи їхніх частин, що носять радянські назви. Про це, посилаючись на дослідження соціологічної групи «Рейтинг», пише «Слово і Діло». 35% респондентів висловилися за таку ініціативу парламенту, 8% не змогли дати однозначну відповідь.

Разом з тим, майже половина населення України вважає, що комуністична ідеологія має бути заборонена – це думка 48% опитаних. 36% із цим категорично не згодні, ще 16% залишилися нейтральними в цьому питанні.

Крім того, дослідники вирішили дізнатися, як українців ставляться до діаметрально протилежної ідеології – націоналізму. Виявилося, що 40% учасників опитування переконані, що він є корисним для країни. Противниками правих є 35% населення України, ще чверть не змогли визначитися.

Природно, що найнижчий рівень підтримки комуністичної ідеології на заході (78% виступають за заборону) та півночі України (50%), а націоналістичних рухів – на півдні (49% опитаних проголосували за заборону) та сході (40%).

Нагадаємо, до трійки історичних постатей, до яких найбільш лояльно ставляться українці, увійшли Михайло Грушевський, Іван Мазепа та Петро І.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: