Студенти КНУ анонсували масштабні акції протесту

Читать на русском
Студенти КНУ імені Тараса Шевченка мають намір вийти на акції протесту через перенесення сесій, порушення санітарних норм.

Студенти Київського Національного університету імені Тараса Шевченка анонсували на наступний тиждень масові акції протесту під Кабінетом міністрів.

 Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «ГолосUA».

Повідомляється, що невдоволення студентів викликано свавіллям адміністрації ВНЗ, яка порушує санітарні норми в багатьох корпусах, затримує видачу стипендій, переносить сесію і змушує студентів вчитися по суботах.

«Адміністрація вузу перенесла нам сесію з січня 2017 року на грудень 2016 року і це перше, що викликало у нас несхвалення. Це створює для студентів проблеми. По-перше, нам доводиться займатися в два рази більше, оскільки багато тем залишається на індивідуальне вивчення. Сама критична ситуація у тих факультетів, де для вивчення певної теми необхідна більша кількість практики, наприклад - радіофізичний, хімічний, біохімічний факультети. По-друге, перенесення сесії пов'язане з введенням канікул, після яких ми повинні будемо відпрацьовувати по суботах всі «пропущені години», - кажуть студенти.

Названо рейтинг країн з найрозумнішими студентамиОрганізація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) у цьогорічному звіті Погляд на освіту оприлюднила результати тестів, що вимірюють знання випускників у різних країнах світу.

За словами активістів, ще однією проблемою стає «махінація зі стипендією»: «Згідно із законом стипендія повинна нараховуватися студентам зі середнім балом «4», в період з червня по січень, однак, якщо нам переносять сесію, то перегляд стипендій відбудеться відразу після неї. Фактично, ті, кому гарантовано законодавством нарахування стипендії в січні 2017 року, можуть її не одержати, якщо погано здадуть сесію», - підкреслюють студенти.

Також вони скаржаться на систематичне порушення санітарних норм адміністрацією ВНЗ. «З жовтня місяця середня температура в аудиторіях фізичного і радіофізичного корпусів не перевищує +10 градусів. І це ненормально. Практично половина студентів на ВДНГ хвора на бронхіт, пневмонію і запалення легенів», - відзначили представники самоврядування радіофізичного факультету.

Студенти також повідомили, що подібні проблеми спостерігаються в університеті вже третій рік, проте до цих пір їх ніхто не вирішив. Адміністрація ВНЗ практично не йде на контакт зі студентами, посилаючись на розпорядження про економію електроенергії і те, що в бюджеті на 2017 рік, який був затверджений в першому читанні, взагалі немає грошей на нарахування стипендій.

«Нам заявляють, що тепер наші стипендії будуть залежати від Кабміну. Ну, що ж, будемо розбиратися з Кабміном» - підсумували студенти.

Нагадаємо, Кабмін затвердив порядок та умови надання державної цільової підтримки 5 категоріям громадян для отримання професійно-технічної та вищої освіти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: