Путін вів жорстку гру: Олланд розкрив подробиці створення «нормандського формату»

Читать на русском
Журналісти Le Monde у Франції випустили книгу, засновану на багаторічних неофіційних розмовах з президентом Франції Франсуа Олландом.

Журналісти Le Monde у Франції випустили книгу, засновану на багаторічних неофіційних розмовах з президентом Франції Франсуа Олландом.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на РІА Новини України.

Отже, серед розділів книги, є розповідь, про те, як створювався «нормандський формат».

Саме Франсуа Олланд став ініціатором створення «нормандської четвірки», а після, його підтримала канцлер Німеччини.

В свою чергу, Путін не відразу дав згоду на участь, але після переговорів погодився на зустріч в замку Бенувіль.

25 травня, коли Порошенко обирають президентом, Олланд запрошує і його теж.

«Потім я дзвоню Путіну, щоб сказати: Вуаля, я вас попереджаю, що запросив Порошенко». У відповідь: «Чи означає це, що я не повинен приїжджати, що ви не хочете мене бачити?» - запитує Путін. «Ні, зовсім ні. Я запросив Порошенко, але планується обід і зустріч. Можливо навіть - контакт з Порошенком», - відповідає Олланд. «Гаразд, мені треба подумати», - говорить Путін.

Гра на межі фолу: чим завершиться дипломатична війна в рамках «нормандського формату»?Чергова зустріч у нормандському форматі лідерів чотирьох держав відбуватиметься на тлі президентської кампанії в США та за відчутного тиску з боку європейських лідерів на позиції України. Чого варто очікувати від зустрічі в Берліні, яка має відбутися наступного тижня?

Зустріч відбулась, але дуже напружена.

«Путін і Порошенко поводяться насторожено. У великому залі замку панує дуже напружена атмосфера», - описується в книзі момент зустрічі.

Повідомляється, що на тих переговорах, які пройшли в червні 2014 року, зробили перший спільний знімок президентів Порошенко і Путіна, який ніде не публікували протягом більше двох років.

Стверджується також, що це фотографування лише посилило атмосферу напруги, оскільки президент РФ спочатку був проти фотофіксації їх зустрічі.

«Відчувалося, що Путін вів жорстку гру, а Порошенко, який не мав президентського досвіду, здається, відчував страх», - поділився Олланд журналістам враження від зустрічі.

Того дня, не вдалося досягти практичних домовленостей, але це стало початком історичної зустрічі та діалогу між лідерами країн, що воювали.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: