Україна почала видобуток сланцевого газу

Читать на русском
Підприємство Укргазвидобування минулого місяця почало видобуток сланцевого газу методом гідророзриву пласта, щоб послабити залежність країни від поставок російського газу.

Підприємство «Укргазвидобування», що належить національній акціонерній компанії «Нафтогаз України», минулого місяця почало видобуток сланцевого газу методом гідророзриву пласта.

Про це повідомили «Українські новини», передає «Слово і Діло».

Як уточнюється, роботи з буріння першої свердловини були проведені в співпраці з європейськими партнерами.

Коболєв не вказав, де саме була пробурена свердловина.

Сланцевий газ в Україні: кінець історії?У грудні 2013 року два іноземні підприємства отримали право на розробку сланцевих родовищ в Україні. Але вже через півтора року обидва газовидобувача покинули проект.

Він зазначив, що Україна має намір зупинити багаторічне зниження видобутку газу й збільшити його з 20 до 27 млрд куб. м на рік, щоб стати «самодостатньою». Враховуючи, що Україна не має досвіду буріння в сланцевих пластах, вона буде взаємодіяти із зарубіжними партнерами.

Видобуток газу методом гідророзриву пласта полягає в тому, що рідина, наповнена хімічними реактивами, закачується глибоко під землю під великим тиском для того, щоб розколоти пласт і вивільнити газ.

Пізніше «Нафтогаз» заявив, що не планує займатися видобутком сланцевого газу. Як сказано в повідомленні компанії в соціальній мережі Facebook, в Україні досить традиційних запасів газу, щоб не мати потребу в імпорті.

Відзначимо, що раніше «Укргазвидобування» поділилося планами щодо зростання видобутку газу за рахунок гідророзриву пласта.

Нагадаємо, АМКУ вимагає від «Газпрому» 172 млрд гривень штрафу й пені.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: