Експерт пояснив, що стане каменем спотикання в питанні скасування віз для України

Читать на русском
Олександр Сушкоексперт з питань інтеграції

Процедура розгляду цього питання в Раді ЄС не дозволяє з упевненістю назвати дату надання безвізового режиму через два ключових моменти. Питання «безвізу» прив'язане до затвердження нового механізму, а дискусії ще досі тривають.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, аналізуючи питання надання безвізового режиму та виконання всіх вимог ЕС.

«В принципі, існує вже таке політичне рішення, що безвізовий режим для України та Грузії й новий механізм призупинення будуть запроваджуватися одночасно, а щодо цього механізму остаточного рішення ще немає», – констатував фахівець.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє безвізовий режим з ЄС до кінця першого року повноважень ПрезидентаСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, найближчі переговори з цього приводу відбудуться в проміжку між 7 та 12 листопада.

«В разі, якщо будуть розв'язані всі суперечливі питання в цей період, тоді можливим є розгляд цього питання разом з українським та грузинським на пленарній сесії Європарламенту – з 21 до 24 листопада. Якщо дискусії затягнуться, то, відповідно, цього пленарного тижня ухвалити рішення не встигнуть», – уточнив експерт.

Крім того, зауважив він, окрім механізму призупинення, має відбутися процедура переговорного процесу між Радою ЄС та Європарламентом щодо змісту законопроекту про запровадження безвізового режиму.

«Цей переговорний процес може розпочатися, лише коли буде погоджено механізм призупинення. Тому ситуація дуже складна. Ймовірно, до саміту питання вирішено не буде», – розповів Сушко.

Питання в бюрократичних процедурах самих інституцій ЄС, які не все з'ясували між собою. Зокрема, кому належить останнє слово в питанні відновлення візового режиму – Європарламенту чи Раді ЄС.

«Дискусії тривають. Поки вони не закінчаться, остаточного рішення щодо України не буде», – підкреслив він.

Теоретично, на його думку, зберігається можливість винесення українського та грузинського питання на пленарну сесію 21-24 листопада, однак шанси зменшуються через те, що нерозв'язаними залишаються інші ключові питання.

До того ж, пояснив експерт, пленарне засідання – не остаточна інстанція. Вже після того, як проголосує Європарламент, має ухвалити рішення Рада ЄС.

«На сьогодні взагалі ніхто не називав конкретної дати, коли це питання буде на порядку денному», – додав він.

«Від України вже нічого не залежить. Сьогодні завершено виконання останнього критерію – електронного декларування. Це був останній пункт за критеріями. Тепер залишається лише процедура в органах ЄС», – резюмував Олександр Сушко.

Як відомо, Петро Порошенко обіцяв безвізовий режим з ЄС ще до завершення першого року своїх повноважень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: