В Україні телеканали зобов'яжуть випускати три чверті новин українською мовою

Читать на русском
У Верховній Раді запропонували зобов'язати телеканали вести ефіри українською мовою. Відповідно до законопроекту, українською мовою мають виходити три чверті передач і фільмів.

До Верховної Ради надійшов законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови в аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації».

Згідно з документом, оприлюдненим на сайті парламенту, пропонується зобов'язати загальнонаціональні телеканали випускати українською мовою не менш ніж 75% новин, передач та фільмів у проміжку з 7:00 до 22:00, передає «Слово і Діло».

Водночас регіональні канали мають випускати українською не менш ніж 50% програм.

Мовні квоти для української музики на радіо можуть бути розумним кроком – експертРедактор сайту «Детектор медіа» поділилася міркуваннями щодо ініціативи квотування радіоефірів та проаналізувала законопроекти №3822 та №3822-1.

«Передача вважається виконаною українською мовою, якщо всі виступи дикторів (ведучих) передачі виконані виключно українською мовою», – йдеться в пояснювальній записці до документа.

Також допускається використання без дублювання та озвучення репортажів із місць подій і трансляцій виступів запрошених учасників передач.

Необхідність такого проекту закону його автори Микола Княжицький і Вікторія Сюмар пояснили інтересом до контенту українською, що зростає, а також збройним конфліктом із Росією.

Раніше повідомлялося, що Міністерство фінансів України виділить на Національну громадську телерадіокомпанію більш ніж 1 мільярд гривень у 2017 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: