Доля Донбасу: чому поліцейська місія ОБСЄ приречена на провал – експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

На Донбасі не має ескалації, але йдуть бойові дії. Конфлікт просто протікає за низького рівня інтенсивності бойових дій. Хто і як відправить поліцейську місію в зону, що перебуває у вогні?

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи введення поліцейської місії ОБСЄ на Донбас.

«Щоб зрозуміти всю абсурдність ситуації, слід виділити окремі пункти. Якою собі уявляють місію сторони та на якій території вона буде розміщена? Яка організація буде очолювати місію – ОБСЄ чи ООН?», – ставить запитання експерт.

ОБСЄ не має мандату на введення місії. Як ОБСЄ може надіслати озброєну місію, якщо не має власних збройних сил, а мандат видається тільки однією організацією – ООН.

«ОБСЄ має мандат від ООН на спостережну місію. Відповідно, більше 20 років виконує цю місію: в Косово, на Балканах, на Кавказі. Спостережні місії вводяться у випадку упередження конфлікту. Більше ніякого мандату та й ресурсів місія не має», – розповідає Перепелиця.

До того ж, зауважує він, для введення місії має бути гарантована абсолютна безпека в регіоні – це перша умова. На Донбасі спостерігачі перебувають у постійній небезпеці, тоді як спостережним мандатом це взагалі заборонено.

«В Косово восени, завдяки НАТО та ООН, були виведені сили безпеки сербські, була створена зона безпеки, а НАТО мало гарантувати безпеку цієї зони та спостерігачів. НАТО запровадило операцію «Орлине око». З січня до лютого, поки не почалася стрілянина місія працювала. При тому, що стрілянина там була не з «Градів», як на Донбасі, а з легкої стрілецької зброї. Тим не менше, голова місії ОБСЄ в Косово відразу припинив місію. Це, власне, тоді й послугувало бомбардуванню Югославії з боку НАТО», – нагадав практику роботи місії експерт-міжнародник.

В нашому випадку, Путін виступає за введення місії, але лише в три пілотні зоні, в Адміністрації ж Президента України хочуть розгорнути її на всій окупованій території. В обох випадках — це малоймовірно.

«ОБСЄ не може проводити такі операції. По-перше, не має мандату. По-друге, замість поліцейських, потрібно збирати воєнних поліцейських, яких у ОБСЄ немає. Але навіть якщо ООН візьме на себе всі ці пункти, то поліцейські місії запроваджуються на останньому етапі врегулювання конфлікту», – підкреслює Перепелиця.

Функції поліцейської місії — суто адміністративні. Там, де була війна, немає влади. Отже, потрібно сформувати цивільну владу. Як? Через вибори, але до того, поки не відбудуться вибори, треба налагодити цивільне життя. Взяти на себе правоохоронні функції.

«Тому поліцейська місія вводиться лише після війни, а не під час. З точки зору стратегії врегулювання ситуації – це абсурд та спекулятивні заяви. ООН ніколи не дасть дозволу на те, щоб під час війни послати місію, що тим самим значить відправити її на смерть», – переконаний експерт.

Як відомо, Україна погодила з ОБСЄ план контролю ділянки кордону з Росією на Донбасі. Додамо також, що раніше ПАРЄ визнала, що ОБСЄ не може гарантувати безпеку проведення виборів на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: