Саміт Євросоюзу: експерт розповів, у чому прорахувалась Росія

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Той факт, що відносини з ЄС вкрай напружені – не перебільшення. Росія переступила через усі норми й сама не прорахувала наслідки своїх дій.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко, аналізуючи інформацію про те, що на саміті ЄС глави держав проведуть так званий стратегічний огляд відносин з Росією.

«Якщо відносно РФ і України була вироблена певна концепція і її відносно дотримуються, то щодо Сирії країни ЄС, які зацікавлені в певних сценаріях, вели з Москвою діалог: Франція, Німеччина, Великобританія, США. Росія порушила всі домовленості, досягнуті з цими країнами. Причому, порушила в грубій формі», – розповідає Дяденко.

На його погляд, якщо йтиметься про санкції, але на рівні ЄС вони не будуть узгоджені та застосовані, то не виключено, що обмеження можуть бути запроваджені та посилені окремими країнами ЄС, які є ключовими партнерами Росії.

Зараз лідери окремих країн можуть піти на заходи, котрі завдадуть шкоди Росії. РФ сама спровокувала такий розклад. Це був той рубікон, який не варто було переходити.

«Був час, коли був досягнутий певний баланс між РФ і лідерами ЄС, учасниками сирійського конфлікту. Але пізніше РФ порушила всі умови, що дало розуміння лідерам ЄС: із Росією розмовляти потрібно тільки з позиції сили», – вважає Дяденко.

Нагадаємо, саміт ЄС проходить 20-21 жовтня в Брюсселі. Раніше ЗМІ повідомляли, що в проекті підсумкової резолюції Саміту зафіксована можливість запровадження проти РФ санкцій через Сирію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: