Війна з сепаратизмом в Україні: що обіцяли політики

Читать на русском
Слово і Діло підготувало огляд обіцянок українських політиків, що стосуються боротьби з сепаратизмом, а також амністії бойовиків.

Після анексії Криму Росією та військової агресії на Донбасі низка українських політиків пообіцяли внести законодавчі ініціативи щодо позбавлення громадянства за сепаратизм, а також інших заходів боротьби з тероризмом.

«Слово і Діло» підготувало огляд обіцянок політиків, що стосуються боротьби з сепаратизмом.

Першою такою обіцянкою, зафіксованою на нашому сайті, є зобов'язання секретаря Ради національної безпеки й оборони, а на той момент – тимчасово виконувача обов'язків Президента України Олександра Турчинова.

7 квітня 2014 року він запевнив, що наступного дня Верховна Рада розгляне закон про посилення покарання за сепаратизм. Як результат, парламент ухвалив відповідний законопроект (№4524-1).

Наступна обіцянка належить міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, який 12 травня 2014 року заявив, що АТО на сході буде тривати, поки там присутні терористи й поки не буде наведений лад. На цю мить АТО триває, а зобов'язання перебуває в процесі виконання.

Своєю чергою, народний депутат Андрій Іллєнко у передвиборчій програмі від 2014 року пообіцяв позбавляти громадянства за сепаратизм, антиукраїнську діяльність і пропаганду. Правда, йому це не вдалося, тож дану обіцянку він провалив.

Схожу обіцянку дав і нардеп від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександр Домбровський, який зобов'язався ухвалити низку першочергових законів, котрі будуть спрямовані на подолання проявів сепаратизму та реінтеграцію окупованих українських земель. Під час одного з голосувань за подібні законопроекти депутат був відсутній, та і взагалі: за майже два роки перебування в парламенті він не ініціював жодного законопроекту, спрямованого на подолання сепаратизму.

Крім того, після підписання Мінських домовленостей, одним із пунктів яких була амністія для бойовиків самопроголошених республік, український Президент Петро Порошенко пообіцяв, що на винних у знищенні малайзійського пасажирського літака на Донбасі вона не буде поширюватися. Поки ця обіцянка перебуває в процесі виконання.

Ще одну обіцянку стосовно амністії зробив заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв. Він заявив, що амністія донбаських сепаратистів не відбуватиметься автоматично, згідно із законом 1996 року, а нового законодавства Україна не ухвалюватиме. Це зобов'язання поки що в процесі.

Крім того, народний депутат від фракції БПП Олег Барна також не обійшов стороною питання амністії. Парламентар зазначив, що не підтримає надання амністії людям, які брали участь у збройному протистоянні на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: