Ахметов готується до захоплення низки обленерго – Лещенко

Читать на русском
Ахметов готується до остаточної консолідації Дніпроенерго, Західенерго, а також Донецькобленерго, Дніпробленерго, Київенерго та Крименерго.
Ринат Ахметов

Рінат Ахметов планує повністю консолідувати акції чотирьох обленерго та двох компаній теплової генерації в своїй власності.

Про це пише «Українська Правда», посилаючись на народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергія Лещенка, повідомляє «Слово і Діло».

«На початку квітня в газеті «Цінні папери України» опублікували шість оголошень про проведення зборів акціонерів на шести підприємствах енергетичної галузі. Чотири з них – це обленерго, ще два – компанії енергогенерації, тобто теплові електростанції», – сказав Лещенко.

За його словами, Ахметов готується до остаточної консолідації «Дніпроенерго», «Західенерго», а також «Донецькобленерго», «Дніпробленерго», «Київенерго» та «Крименерго». Відзначимо, що у всіх цих компаніях Рінат Ахметов володіє контрольними пакетами акцій, а блокуючі пакети (25%) належать державі.

Згідно з інформацією вісника «Цінні папери України», збори акціонерів на цих об'єктах пройдуть з 18 квітня по 25 квітня. На порядку денному зборів на всіх підприємствах стоїть всього один пункт: зміна типу та найменування товариства. На сьогоднішній день це публічні акціонерні суспільства але їх будуть перетворювати на приватні акціонерні товариства.

«Якщо вони стануть приватними акціонерними товариствами, то в разі приватизації цих підприємств, приватизації державної частки право пріоритетного викупу цих 25% акцій з'явиться в Ріната Ахметова», – пояснив народний депутат.

В такому разі не потрібно проводити приватизаційний конкурс та аукціон, оскільки закон про акціонерні товариства говорить, що акціонер приватного акціонерного товариства має пріоритетне право в купівлі інших акцій.

Повернення Донбасу: про що влада домовляється за лаштунками мирного плану?Політичний оглядач Олександр Радчук розмірковє про те, які підстави мають чутки про призначення главами окремих районів Донбасу Ріната Ахметова та Юрія Бойка, а також про те, до яких наслідків це призведе.

«Оцінювача призначатиме Фонд державного майна, в якому віднедавна заступником керівника працює помічник Ігоря Кононенка», – підкреслив Сергій Лещенко.

Як повідомлялося раніше, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин запропонував на законодавчому рівні запровадити принцип Drag-along при приватизації блокуючих пакетів компаній, що генерують електрику, який можна використовувати у відчуженні генеруючого підприємства «Західенерго» в його власника (холдинг ДТЕК Ріната Ахматова).

Нагадаємо, що раніше з'явилася інформація про можливе призначення Юрія Бойка та Ріната Ахметова очільниками окремих районів Донецької та Луганської областей.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: